DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Sato: Hatalmas potenciál van Tsunodában

A kétszeres Indy500 győztes szerint a fiatal honfitársa elég tehetséges ahhoz, hogy sikeres legyen a Formula-1-ben. Takuma Sato úgy gondolja, ezt az AlphaTauri is tudja, de időre lesz szüksége.

Yuki Tsunoda az egyik olyan újonc pilóta az idei szezonban, akire a leginkább kíváncsiak voltak a szurkolók és a szakértők egyaránt. Az AlphaTauri már tavaly is meglepetést okozott, amikor Pierre Gasly futamot tudott nyerni Olaszországban és a szezon előtt úgy tűnt, hogy 2021-ben is komolyan kell számolni velük. A japán pilóta idén csatlakozott a csapathoz, ám amíg a francia csapattársa már dobogóra is állhatott Bakuban, számára nem igazán jött ki a lépés eddig, igaz a Hungaroringen elért 6. helye biztatónak tűnhet.

A korábbi F1-es versenyző, Takuma Sato szerint Tsunoda még sokra viheti a jövőben, de nem szabad elfelejteni milyen helyzetben is van jelenleg.

„Hatalmas sebességgel rendelkezik, és egy nagyon gyors srác, de még csak 20 éves. Nem szabad elfelejteni, hogy milyen a helyzet, amibe most került. Természetesen vannak más újoncok is, mint például Mick Schumacher, de ő egy másik újonc ellen megy Yukinak pedig az egyik leggyorsabb fiatal srác ellen kell mennie Pierre Gasly személyében” idézte Sato szavait az F1i.com.

„A Forma-1-ben a csapattárs az irányadó, vele szemben kell helytállni, és valószínűleg ő az egyetlen személy, akivel szemben, ha nem is igazságosan, de meg lehet ítélni valakit a legtöbb kívülálló ember részéről. A csapat tudja, hogy Yuki mire is képes, de kívülről nagyon nehéz megítélni, hogy kiben van potenciál. Úgy gondolom, hogy benne ez megvan ahhoz, hogy sikeres legyen a Forma-1-ben.”



Sato, aki 2002 és 2008 között vezethetett az F1-ben, kiemelte, hogy szerinte túl kevés lehetőséget kapnak a pilóták, hiszen hiányoznak a tesztek, amelyek segítenének több tapasztalatot gyűjteni.

„Hogy őszinte legyek, egyszerűen több tapasztalatra lenne szüksége. Az én időmben szinte mindig voltak tesztek, folyamatosan mentünk Barcelónába, Jerezbe és így tovább. Az a rengeteg kör, gumitesztelés és az autó beállításai, valószínűleg tízszer annyi, mint amennyit Yuki jelenleg megkóstol. Tényleg nem jogos így megítélni, mert ezek elég nagy kihívás elé állítják őt. Azt hiszem, amint jobban megbarátkozik a környezettel, visszanyeri az önbizalmát, és aztán magabiztosabb lesz, mielőtt ismét Japánba látogat.”

„Hatalmas támogatásban lesz része, ahogy nekem is 2002-ben és akkor állandósulni fog a teljesítménye az erő és a sebesség, minden megvan neki. Alapvetően türelmesnek kell lennünk, várnunk kell rá és támogatnunk őt” zárta gondolatait Sato.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: