DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 19. csütörtök
F1

„Egy futamot vasárnap este le kell zárni” - nem jó az F1-nek, ha két hétig kérdéses az eredmény

Fred Vasseur szerint csak az újságíróknak jó, ha hetekig feltételes módban beszélnek még egy adott futam végeredményéről - Christian Horner és Toto Wolff is megszólalt.

Lewis Hamilton és Max Verstappen silverstone-i ütközése csak két héttel később, a Hungaroringen zárult le, mert a Red Bull bizonyítékokat próbált gyártani arra, hogy Hamilton nagyot hibázott és súlyosabb büntetést érdemelt volna. A két hétig tartó lebegtetés, felszínen tartás után azonban a felülvizsgálatot villámgyorsan söpörték le az illetékesek - erről pedig Fred  Vasseurnek, az Alfa Romeo csapatfőnökének is megvan a véleménye.

"Már hozzászoktunk a múltban ahhoz, hogy jogunk van a felülvizsgálathoz, de az igazi, hogy sosem könnyű megmondani, hogy mi az új bizonyíték, illetve hogyan kell azt bemutatni, mert a versenyfelügyelőknek a döntés idején nincs hozzáférésük minden adathoz" - idézi Vasseur szavait a The Race. A csapatfőnök ezután kicsit talán odaszúrt a Red Bullnak:

"Meggyőződésem, hogy nagyon fontos lezárni a futam fejezetét még vasárnap este. Oké, technikai okokból ez alakulhat másképp, de nem hiszem, hogy az jó az F1-nek, ha két hétig beszélünk még egy ilyenről. Az újságírók nyilván imádják, de szerintem ez nem tesz jót a sportnak" - mondta Vasseur.

00121001_246_1



Toto Wolff, a Mercedes vezére is beszélt a témáról: "A felülvizsgálathoz mindenkinek joga van, szerintem rendben is van ez a procedúra. Néha mi jövünk ki belőle jól, néha más, de a felügyelők munkája nagyon nehéz, az adott helyzetben kell dönteniük, néha büntetniük és mi nem akarjuk mindezt keresztülhúzni azzal, hogy bizonyítékokat kreálunk a futam után. Így egy futam eredménye sem lenne meg" - mondta Wolff.

Christian Horner, a Red Bul lcsapatfőnöke annyit mondott az ügyről, hogy az egész felülvizsgálati szabálynak az a lényege, hogy a bajnokság végén már ne lehessen semmit megkérdőjelezni, mire eljön a szezon vége, minden kétséget kizáróan el legyen bírálva az összes esemény. Szerinte szükség van erre - igaz, hozzátette, hogy megérti, ha az FIA nem akar minden balesetből felülvizsgálatot és utólagos tárgyalást...

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: