DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

„Toto szuper okosan játszik a médiával”

Parázs csatát láthatunk idén a bajnoki címért, ami nemcsak a pályán, hanem a médiában is zajlik. A Mercedes egykori világbajnoka, Nico Rosberg szerint ebben (is) egykori csapata áll jobban.

Max Verstappen és Lewis Hamilton idén gondoskodik arról, hogy egyetlen F1-rajongó se unatkozzon. Ha épp nem oda-vissza előzéseikkel, akkor ütközésükkel késztetik tombolásra a rajongóikat, amennyiben pedig az ő akcióik még így is kevésnek bizonyulnának, a csapatok is besegítenek. A bokszfalon és a sajtóban legalább akkora háború folyik a Red Bull és a Mercedes között, mint a versenypályán, szinte már nem telik el hétvége úgy, hogy Christian Horner és Toto Wolff oda ne szúrnának egymásnak.

A pszichológiai hadviselés mindig is része volt a játszmának, és hogy a Mercedesesek ebben milyen profik, arról egykori pilótájuk, Nico Rosberg bőven tudna mesélni. Mint ahogy ezt meg is tette; 2016 világbajnoka a Sky F1-nek elemezte a két csapatfőnök kommunikációját. Szerinte az egymásnak üzengetéseket egyelőre Wolff kezeli jobban, üzletember vénája a nyilatkozataiban is megmutatkozik. „A menedzsment itt kritikus pont, és Toto nagyon jól menedzsel. Addig csűri-csavarja a dolgokat, hogy már egyre inkább a Red Bull tűnik rosszfiúnak, ezzel a sok kifogásolással és hasonlóval. Szuper okosan játszik a médiával, és a csapaton belül is mindenkit felpörget, hogy közös erővel győzzék le őket” – dicsérte egykori főnökét Rosberg.



Miközben Wolff látszólag higgadtan kezeli a Red Bulltól felé érkező támadásokat, addig az energiaitalosok rendszeres elégedetlenkedésükkel többek szerint kezdenek kicsit átesni a ló túloldalára. Legutóbb például a McLaren csapatfőnöke, Andreas Seidl jelentette ki, ő biztosan nem szeretne olyan lenni, mint Christian Horner, aki minden második mondatában a károkról panaszkodik. Rosberg szerint sem éppen profi az, ahogyan a sajtóban megnyilvánulnak.

„Ők nem voltak annyira okosak az elmúlt napokban” – kommentálta a német, utalva arra, hogy a Magyar Nagydíjon elszenvedetteket is már-már igyekeztek felfújni, ami pedig előtte történt, az ügyvédekkel, felülvizsgálati kérelemmel és minden mással, bőven sok volt. „Nem volt épp ideális, és talán ennek is köszönhető Max kiborulása. Sem Christian, sem Max nem teszi ezt jól, és csak ők jönnek ki rosszul belőle.” Rosberg ezt úgy érti, talán a pályán is érezhető a hatása a felhajtásnak. „Nem teljesítettek a kvalifikáción, Max nem tudott gyorsabb lenni. Azt mondanám, hogy az előny most mindenképpen Hamiltonnál és a Mercedesnél van.”

Annyiban ugyanakkor védelmébe vette a fiatal hollandot, hogy az első világbajnoki címért küzdeni tapasztalat híján sosem olyan egyszerű, mint többszörös győztesként. „Nem becsülném alá, hogy mennyire nehéz lehet Maxnak életében először a világbajnoki cím várományosának lenni. A nyomás exponenciálisan növekszik, és nem egyszerű kezelni. Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy nagyon fiatal, hiába van hét éve az F1-ben” – méltatta a vb-aspiránst Rosberg, aki sokat vár a Red Bull-ostól is a jövőben.   

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: