DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Leclerc és Norris örült a rövidebb pénteknek

A Ferrari és a McLaren versenyzőjének is tetszett, hogy a sprintkvalifikációval érkező új formátumban nincs három szabadedzés, így már a péntek is izgalmakat tartogat számukra.

Charles Leclerc úgy véli, a sprintkvalifikáció tovább fejlődne, ha a szombati verseny független lenne a vasárnapi futamtól. Az új formátummal – amelyet az idei Brit Nagydíjon próbáltak ki először – egy extra verseny került be a menetrendbe a szombati napon, hogy eldöntse a rajtsorrendet vasárnap. A megszokott időmérő a pénteki napra került át.

A Formula-1 példátlan lépésre szánta el magát, és bejelentette, hogy a pole-pozíció győzteséről a sprintkvalifikáció dönt, ami komoly kritikákat váltott ki, Sebastian Vettel már a Brit Nagydíjat megelőzően is erről beszélt. Leclerc viszont azt szeretné, ha az F1 továbbra is a megszokott időmérővel alakítaná ki a nagydíj rajtrácsát a sprintkvalifikációs hétvégéken. Ugyanakkor dicsérte az új formátum más aspektusait, például a pénteki időmérő előtti edzésidő csökkentését.

„Nagyon élveztem. A péntekek általában unalmasak. Őszintén, az autóban ülve a szabadedzéseken csak túl szeretnék lenni.  Végre van egy olyan napunk, ahol csak az FP1 van, egyből utána jön az időmérő, amit már sokkal jobban élvezek. Aztán jön a sprintverseny, ami izgalmassá teszi ezt az egészet, majd egy fantasztikus futam vasárnap” – mondta a monacói a Racefans.net-en.

A Formula-1 elöljárói jelezték, hogy az idei három sprintfutam után átgondolják a formátum jövőjét és esetleges módosításait. Leclerc lát lehetőséget a fejlődésre: „Személyes véleményem szerint az időmérő végeredményének kéne lennie a rajtsorrendnek. A formátumot talán egy kicsit módosítani kell, de összességében szerintem mindenképpen pozitív. Talán a szombati napon csináljunk egy futamot, de tartsuk meg a rajtrácsot a pénteki kvalifikációról” – mondta Charles Leclerc.



Versenytársa, Lando Norris szintén élvezte a rövidített felkészülést, amikor a versenyzőknek három helyett csak egy órát kellett gyakorolniuk a szabadedzéseken: „Nagyon élveztem a pénteki napot, hiszen csak egy edzésem volt, és máris a kvalifikáció következett. Szerintem ez elég menő, hasonló ahhoz, amit a Formula-2-ben és a Formula-3-ban csináltunk. Azt hiszem, ez inkább egy teszt, nem csak nekünk, versenyzőknek, hanem a mérnököknek is, hogy megpróbáljunk mindent gyorsabban megoldani, ahelyett, hogy egy egész napot, majd az éjszakát is arra fordítanánk, hogy mindent tökéletesítsünk.”

A McLaren versenyzője visszafogottabban nyilatkozott a sprintkvalifikációról, mondván, hogy nem szeretné, ha a világbajnokság minden fordulóján lenne egy ilyen futam: „Úgy gondolom, jó csak versenyezni, de ez nem olyasmi, amit minden egyes hétvégén szeretnék csinálni. Jó, ha időnként, bizonyos versenyeken van, szerintem jót tesz a szurkolóknak. Azonban én szeretem a megszokott menetrendet is, a hagyományos időmérővel és a hosszabb felkészüléssel. Vegyesek az érzéseim. Az nem fontos, hogy nekünk tetszik-e vagy sem, nem zavar, amennyiben a rajongóknak jobb élményt nyújt, ha élvezetesebb számukra a szombat így, én boldog vagyok” – mondta.

Az új formátummal kapcsolatos egyik kritika az volt, hogy ezáltal a szombat délelőtti második szabadedzés jelentéktelenné vált. Norris azonban nincs meggyőződve arról, hogy ez nagy változást jelentene az F1 számára.

„Élvezte valaha bárki a szabadedzéseket? Nem hiszem, hogy sok különbséget jelentett volna egy FP3-hoz képest. Talán a harmadik edzésnél egy kicsit izgalmasabb, mert a kvalifikáció előtt mindenki tempóját látod, így talán egy kicsit te magad is meg tudod ítélni a helyzetet, és az emberek szeretik ezt csinálni. Nem tudom, mi mást lehetne tenni, mert olyankor a hosszú etapokra és a versenytempóra készülünk, ami sosem egy szórakoztató program. Mindenki szereti az időmérőt és az egykörös szétlövést. Ez az egyetlen dolog, ami egy kicsit szórakoztatóbbá teszi az FP3-at. De az FP1 és az FP2 sosem szórakoztató, szóval nem látom, hogy bármiben is különböznének az új formátum szombati szabadedzésétől.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: