DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Bevált a szimulátorozás Hamiltonnak

Tekintve, hogy idén Max Verstappen és a Red Bull megerősödésével már nem csak magát kell legyőznie, Lewis Hamilton taktikát váltott, és olyan felkészülési módokat is kipróbál, amiktől eddig ódzkodott.

A Formula-1 modernizálódásával egyre elterjedtebbé vált az, hogy a pilóták már nem kizárólag a pályán, a valódi versenygéppel gyakorolnak, hanem, kihasználva a technika adta lehetőségeket, szimulátorba pattannak. Nem mindenki híve ugyanakkor a modern technológiának; míg például Lando Norris vagy George Russell számára még a karanténidőszak alatt is természetes volt, hogy mesterséges körülmények között tréningeznek, addig Lewis Hamilton egyike volt a sport azon utolsóinak, akik ha tehették, elkerülték ezt.

A szezon elején ez még így is maradt, mint azt a brit Martin Brundle-nek is elismerte egy interjúban. „Szinte sose vezetek a szimulátorban. Talán ha húsz kört megteszek egy évben. Egyáltalán nem érdekel” – nyilatkozta akkor. A 2021-es újfajta kihívás a fiatalabb generációba tartozó Max Verstappen személyében azonban a hétszeres bajnokot is arra sarkallta, hogy frissítse a jól megszokott edzésprogramját. Így, leküzdve ellenszenvét, ő is rendszeresen szimulátorozni kezdett, főnöke szerint pedig már látszik is a munka gyümölcse.

„Való igaz, hogy a szimulátor nem tartozott eddig a kedvenc eszközei közé. De már elég sokat fejlesztettünk rajta, most már elsőosztályú, és ő [Hamilton] is kezdi látni az előnyeit. Ez a csata annyira szoros, hogy minden egyes pici előnyt meg kell ragadni, és ezért dolgoztunk közösen azon, hogy jobban megértsük az autót, még a szimulátor segítségével is” – mondta el Toto Wolff az F1 hivatalos oldalának.



 

Hamilton további fejlődése a virtuális valóságban már csak azért is fontos lehet, mert a Mercedes kommunikációja szerint a Silverstone-ba hozott frissítések voltak az idei utolsóak a W12-esen, így innentől ebből a meglévő csomagból kell kihozni a legtöbbet. Mint a Brit Nagydíj igazolta, az újítások ütőképesek. „A fejlesztéseink nem voltak túl nagyok, viszont ha összeadjuk őket, akkor igazi különbséget jelentenek. Szerintem a teljesítményünk még mindig egy kicsit gyenge, ez kétségtelen. A versenytempónk hasonló” – értékelte a Mercedes módosításait a csapatfőnök.

Hozzátette ugyanakkor, az eredmény látványos, és ez a lényeg. „A teljesítmény tekintetében viszont így is megfeleztük a különbséget. Minden mozgósítanunk kell a fegyverarzenálunkból, és ez az, amit Lewis versenyzőként megtesz, mi pedig csapatként. Lesznek majd trükkösebbek [versenyek], lesznek majd jobbak, de ezek a pontok nagyon fontosak voltak” – hangsúlyozta Wolff, utalva arra, hogy az Ezüst Nyilak négy pontra csökkentették hátrányukat a konstruktőri bajnokságban, míg Hamilton már csak nyolc egységgel van Verstappen mögött.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: