DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Miért kémleli a riválisok autóját Schumacher?

Bár a kémkedés nyilvánvalóan tiltott és büntetendő az F1-ben a csapatok között, a pilóták magánakcióit gyakran elcsípik a fedélzeti kamerák. Most a paddock egyik „nyomozója” beavat a miértekbe.

A mostani mezőnyből eddig talán Lewis Hamilton és Sebastian Vettel számítottak a legnagyobb kémeknek. Mindkettejük esetében gyakoriak azok a képsorok, melyeken a futam, esetleg az időmérő után hosszasan vizslatják az ellenfelek autóját. Elmarasztalást egyikük se kapott soha – végső soron semmi, bizonyíthatóan rosszat nem csináltak –, viszont elgondolkodtatták a kívülállókat, vajon mi történik pontosan egy ilyen szemlézéskor.

Az idei szezontól kezdve újabb „detektív” csatlakozott Hamiltonhoz és Vettelhez, Mick Schumacher személyében, akinek maga a honfitárs is besegít néha. Ifjabb Schumacher most a Motorsport-totalnak arról mesélt, mi a motivációja erre. „Valójában ezt már a gokartos éveimben kezdtem. Mindig jó tudni, hogy hogyan néznek ki a gumik a többi autón, mert akkor jobban meg tudom érteni őket, többet tudok tanulni róluk” – kezdte az interjúban Schumacher.



A fiatal német igénye valóban jogos, tekintve, hogy újoncévét teljesíti éppen. Bár debütálásakor komoly elvárásokkal kellett szembesülnie, elsősorban a laikusok részéről, elsőévesként mégiscsak a tanulás élvez elsőbbséget; a gyengébb autó ellenére mutatott esetleges jó teljesítmény csak extra.

Annak ellenére, hogy az F1-es versenygépek mennyire összetettek, Schumacher az abroncsokat emelte ki mint leghasznosabb „tananyag”, nem véletlenül. „A gumik olyanok, mint egy nyitott könyv, megmutatnak minden kis hibát és az autó minden apró adatát.” Ha pedig már nyitottak, miért is ne figyelhetné meg őket? „A parc fermében lehetek a legközelebb a többi autóhoz. Elvégre nem sétálhatok be csak úgy a többiek garázsába, hogy helló, ne haragudj, csak vetek egy pillantást az autódra, és megyek is!” – humorizált Schumacher.

A tanulási folyamatban a Haas-pilóta nincs teljesen magára hagyva, Sebastian Vettel örömmel mentorálja gyerekkori hősének fiát. Azt már a Haas csapatfőnöke jegyezte meg, hogy ez mennyire megkönnyíti pilótája boldogulását a száguldó cirkuszban. „Nagyon jó a kapcsolatuk, Mick csak profitálni fog ebből. Ahhoz, hogy a saját tapasztalataidat megszerezd, idő kell, de ha van valaki, aki segít felgyorsítani ezt, az mindig nagy segítség a karrier szempontjából” – nyilatkozta a duóról Günther Steiner.  

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: