DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Jelentős változtatást kér csapatától a küszködő Ocon

A francia pilóta alulteljesített az előző négy versenyhétvégén. A körönként egy másodperces különbség Alonsóhoz képest arra utal, hogy a probléma az autóban keresendő: Ocon szeretné, hogy a lehető legtöbb alkatrészt kicseréljék.

A szezon első versenyein Esteban Ocon kitűnt a középmezőnyből abban, hogy meggyőzőbb teljesítményt nyújtott kétszeres világbajnok csapattársánál, Fernando Alonsónál: kiemelkedő volt az Alpine-nal megszerzett hetedik helyezés a Portugál Nagydíjon, egy pozícióval a spanyol előtt, valamint az ötödik rajtkocka Spanyolországban.

Az Azerbajdzsáni Nagydíjtól azonban érzékelhetően átbillentek az erőviszonyok: Alonso az előző négy futam közül valamennyin pontot szerzett – Bakuban hatodik helyet, az istálló eddigi legjobb eredményét –, Esteban Ocon viszont egyetlen egységet sem gyűjtött. Sőt, a pontzónától is messze volt, időmérői pedig Ausztriában kifejezetten pocsékak voltak, két kiesést jelentő 17. pozícióval.



„Látunk bizonyos dolgokat és látjuk a különbséget, de nehéz rámutatni, hogy pontosan mi okozza. Silverstone-ban friss kezdetet veszünk, annyi alkatrészt cserélünk ki az autón, amennyit csak lehet, és remélhetőleg erősebben térünk vissza” – idézi a Motorsportweek Ocont, aki úgy fogalmazott: „Minél több mindent tudunk kicserélni, annál jobb lenne, mert legalább ennyivel kevesebb kétség maradna. Nagyon örülnék a lehetséges maximális változásnak.”

A különbség a Red Bull Ringen túlzottan nagy volt ahhoz, hogy kizárólag versenyzői teljesítménnyel lehessen magyarázni: ezért látja szükségét Ocon és az Alpine, hogy a 31-es számú autóhoz nyúljanak.

„Már most arról beszélünk, hogy egyes alkatrészeket kicserélünk, hogy felfrissítve vághassunk bele újra. Meglátjuk majd, mi pontosan a terv, ezt ezen a héten határozzuk meg. Nyilvánvaló, hogy a különbség és a teljesítmény nem volt elegendő az előző két hétvégén. Az, hogy egy másodperccel lassabb vagyok a Q1-ben Fernandónál, túlságosan nagy különbség. Valami egyértelműen nem működött jól, ezt pedig fel kell térképeznünk” – mondta a bajnokság 13. helyén – már két pozícióval Alonso mögött – álló fiatal francia.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: