DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 6. hétfő
F1

A versenytempóban bízik a Ferrari: „nem ijesztő, de elég nagy” a különbség

Újabb, csalódást keltő időmérő edzésen van túl a Ferrari, miután Charles Leclerc csak a 7. rajthelyet szerezte meg, Carlos Sainz pedig nem jutott tovább a Q2-ből se. Jobb folytatásban reménykednek.

A Paul Ricard-i szenvedés után eddig ismét felejthetően alakul az olaszok hétvégéje. A piros lámpák kialvását újfent nem a legígéretesebb pozíciókból várhatják; Charles Leclerc több mint három tizeddel elmaradt a legnagyobb rivális Lando Norris mögött, míg Carlos Sainz a legjobb tízből kiszorulva csak a 12. helyre kvalifikált.

Az eredmény már csak azért is rossz ómen a csapatnak, mert a konstruktőri bajnokságban a Ferrari a McLarennel vívja a legnagyobb harcot, a harmadik helyért. Jelenleg 16 pont a differencia, de a pilóták reménykednek benne, hogy a Stájer Nagydíj után ez csökkenni fog.

Leclerc, bár természetesen nem boldog, összességében azért mégis optimista. „A körrel igazából nagyon elégedett vagyok. Jó kör volt. Nem hibáztam, az összes kanyarban a legjobbamat hoztam. Másfelől, ha a különbséget nézem Landóhoz képest… nem ijesztő, de elég nagy” – nyilatkozta az időmérő után a monacói.



Noha a lemaradás pontos okát ő sem tudja, sejti, hol lehet a probléma. „Az első szektorban elég sok időt vesztünk, ez gyakorlatilag a három DRS-zóna. Nem teljesen értjük, miért. A többiek valamiért sokkal erősebbek nyitott DRS-sel, mint mi.  A tapadás sem az igazi persze, de az annyira nem vészes” – fejtegette Leclerc.

Nincs azonban teljesen veszve minden, a monacói szerint vasárnap visszavághatnak. „Azt hiszem, a versenytempónk most jobb, mint az időmérős, ami elég meglepő. Néha a pénteki tempónkat nem sikerül átmenteni vasárnapra, most viszont biztosra kell mennünk” – nyilatkozta, hozzátéve, hogy a Ferrari azért feláldozta egy kicsit az időmérőt a futam kedvéért, de nem annyira, amennyire az most látszik.

Sainz még csapattársánál is csalódottabban szállt ki az autójából, miután idén másodjára nem sikerült a Q3-ba kerülnie. A spanyolt szintén meglepte a tempóhiány. „Őszintén, nem számítottam rá, hogy ilyen messze leszünk egy körön. Azt hiszem, a pálya nem igazán fekszik nekünk. Szenvedtünk a Q3-ba kerüléssel, és szenvedtünk a tíz közé jutással is pénteken. Egyszerűen nem akar úgy jönni a köridő, mint Paul Ricard-on.”

Ő is bízik ugyanakkor a hosszabb etapokon tapasztalt előnyben. „A versenytempónk viszont jobb, mint Paul Ricard-ban. Remélhetőleg sokkal tisztább versenyünk is lehet. De az igazat megvallva elég rossz helyről rajtolunk, és csak reménykedhetünk, hogy az előző versenyekkel ellentétben előrefelé haladunk majd a mezőnyben” – mondta Sainz, utalva a Ferrari váratlan visszaesésére, amelyre a vörösök azóta sem találják a választ.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: