DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 19. kedd
F1

Perez maradna, Verstappen támogatja

Maradna a Red Bull kötelékében Sergio Perez, aki hamarosan tárgyalni szeretne a csapattal a folytatástól. A bajnokesélyes Max Verstappen elárulta: támogatja a mexikói pilóta szerződéshosszabbítását.

Hazai pályán szerepel a következő két futamon a Red Bull-Honda, az utóbbi hetek sikercsapatára a Red Bull Ringen minden eddiginél komolyabb figyelem irányul. Nem csak a bajnoki listavezető Max Verstappennek jut az érdeklődésből, hanem csapattársának, Sergio Pereznek, akivel kapcsolatban a legtöbben azt szeretnék tudni: miután túl van az első dobogós helyezéseken és az energiaitalosok kötelékében aratott első győzelmen is, vajon megtoldják-e az egy évre szóló, az idei évad végéig érvényes szerződését?

A közép-amerikai pilóta beszámolója szerint egyelőre nincs fejlemény, de reményei szerint nem kell már sokat várni arra, hogy biztatós fejlemények érkezzenek.

„Jelenleg roppant elfoglaltak vagyunk a versenyekkel, de lesz majd idő arra is, amikor tudunk beszélni erről – mondta Perez az esetleges szerződéshosszabbításról a Stájer Nagydíj csütörtöki sajtótájékoztatóján, amelyen részt vett a formula.hu is. -  Remélhetőleg ez nem sokára lesz, mert mind tudjátok, nincsenek kedvező tapasztalataim arról, amikor elhúzódnak az ilyen dolgok... Jómagam úgy látom, hogy ennek természetesen kell működni. Amikor beilleszkedsz a csapatba, együtt dolgozol velük, a csapat érted is dolgozik, akkor ennek természetes módon és simán kell megtörténnie, azért, hogy aztán a szezonra és a fontos dolgokra tudjunk összpontosítani.”

Perez számára az évad első néhány futama a beilleszkedésről szólt, néhány hete viszont már komoly tényezőnek titulálható abban a bajnoki hadjáratban, amelyet Verstappen vív a hétszeres vb-első Mercedes-menő Lewis Hamilton ellen. A mexikói a Francia Nagydíjon a lehető legsimábban engedte maga elé csapattársát, amikor a helyzet úgy hozta, ezzel pedig újfent bizonyította, hogy igazi csapatjátékos. „Egy vagy két másodperc is nagyon sokat jelenthet a csapat szempontjából. Fordított helyzetben Max is megtette volna ugyanezt értem, szóval nem tudom, hogy miért kellene másképp csinálnom, hiszen a célunk az, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki a csapat érdekében” – fogalmazott Perez. 

00121014_281



Nem túlzás kijelenteni, hogy mostanára érett össze úgy a Red Bull-Honda különítménye, hogy arra vélhetően a tulajdonos pénzember, a ritkán felbukkanó Dietrich Mateschitz is csak csettinteni tud. Elődeivel, például Pierre Gaslyval és Alexander Albonnal ellentétben Perez valóban szállít eredményeket és lehet rá számítani akkor is, amikor stratégiai fronton nyomást kell gyakorolni a turbós hibridkorszak 2014-es kezdete óta legyőzhetetlen Mercedesre. 

Amellett, hogy a munkakapcsolat kitűnően működik, a két versenyző nagyon jól meg is érti egymást, amiről tökéletes bizonyságot adott az is, amikor csütörtökön a páros együtt jelent meg az FIA sajtóértekezletén. A beszélgetés során - amiből csak lehetett - igyekeztek poént fabrikálni, Verstappen pedig két dolgot is megerősített: azt, hogy egyelőre csapatutasítás nélkül, szabadon versenyezhetnek egymással, továbbá azt, hogy annak örülne a legjobban, ha Perez maradna a csapattársa.

„Egyelőre minden nagyon jól alakul. Már azelőtt is ismertem Checót, hogy csapattársak lettünk. Eddig szerintem minden csodás, nagyon jól megy a közös munka, ott vagyunk az élmezőnyben és együtt dolgozunk azért, hogy a csapat minél jobb eredményeket érjen el. Ez az, amire szükségünk van, remélem, hogy ez folytatódik, pláne, hogy sokat mókázunk együtt. Nem mindig csak a versenyzésről, az autókról és a beállításokról beszélgetünk, ez pedig fantasztikus dolog” – fogalmazott a holland.

S hogy mennyire volt jó hangulatban a két pilóta? Ezt tökéletesen szemlélteti, ahogyan reagáltak arra, amikor egy újságíró visszakérdezett: mégis miről beszélgetnek, amikor épp nem az autók, a beállítások és a versenyzés a téma? 

- Mindenféle dolgokról, amikről a normális emberek szoktak. A normális emberekre utaltam, bár abban egyáltalán nem vagyok biztos, hogy mi normálisak vagyunk. Lehet, hogy nem is vagyunk normálisak! – mondta a bajnoki listavezető, jókora derültséget okozva. 

Perez kacagva kontrázott: - Persze, mi azt gondoljuk, hogy azok vagyunk! 

Erre Verstappen rávágta: - Igen, legalább megpróbáljuk, amennyire csak lehet!

A légkör a jelek szerint kiváló a Red Bull-Hondánál, a versenyzőkön biztosan nem múlik majd a sikeres szereplés a csapat hazai pályáján tartandó dupla fordulóban.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: