DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 19. kedd
F1

Főnöke szerint Norris olyan gyors, mint a mostani rajtrácson bárki

Zak Brown szerint a pilótája, Lando Norris legalább olyan gyors, mint bárki a Formula-1 mostani rajtrácsáról. A McLaren vezére szerint a fiatal brit pilóta jelen pillanatban egy tökéletes viszonyítási alap az újonnan a wokingi istállóhoz érkező Daniel Ricciardo számára.

Norris a 2021-es szezonban a Spanyol Nagydíjat kivéve minden versenyen a legjobb ötben volt képes célba érni és két alkalommal ezen helyszínek közül a dobogóra is felállhatott (Imola, Monaco). A McLaren brit fiataljának eddig ez a legjobb szezonkezdete eddigi F1-es pályafutása során.

A 21 éves Norris az előbb említett jó eredményeivel oroszlánrészt vállalt abban, hogy a McLaren jelen pillanatban a konstruktőri bajnokság harmadik helyén ál a Ferrari előtt, akik egy felejthető hétvégét zártak legutóbb Franciaországban.

Ricciardo – aki az idei szezon kezdetén csatlakozott a wokingiakhoz – eleinte küszködött az elemekkel és nem volt képes felvenni a tempót Norrisszal, de a Francia Nagydíj során már képes volt a fiatal brit titán mögött a hatodik helyen végezni.

Zak Brown, a McLaren ügyvezető igazgatója pedig tisztában volt vele, hogy az ausztrál Méhészborz egy óriási kockázatot vállalt a csapatváltással, különösen annak tudatában, hogy a pilóták számára egyre kevesebbet tesztelhetnek a szezon kezdete előtt. Azonban az amerikai származású markentingguru elégedett Ricciardo fejlődésével és szerinte Norris egy kitűnő mérce számára a McLaren garázsának másik oldalán.



„Nem szabad elfelejtenünk, hogy Daniel (Ricciardo) számára nagyon kevés tesztlehetőség volt adott és még nekünk is meg kell értenünk a Mercedes erőforrás működését” – mondta Brown. „Daniel hétvégéről hétvégére gyorsabb lesz. A munkához való hozzáállása és a viselkedése is remek. Egyszerűen egyre közelebb akar kerülni a mérnökökhöz és zökkenőmentesen beilleszkedni a csapatba.”

„Nagyon remélem, hogy rövid időn belül már 100%-os formában láthatjuk majd őt az időmérő edzéseken és a versenyek során egyaránt. Egy új autóhoz hozzászokni a Covid-érában, ahol limitálva vannak a tesztelési lehetőségek, egyáltalán nem egy könnyű dolog a számára. Norris személyében egy olyan csapattársa van, aki egy remek viszonyítási alapként szolgál a számára, szóval szinte minden dolog adott Daniel számára, hogy jó eredményeket érjen el.”

Norris még 2019-ben mutatkozhatott be a McLarennél a Formula-1-ben és már a szezon ezen szakaszában 21 pontra van attól, hogy beállítsa a tavaly megszerezett pontjainak a számát. Erre pedig még ott lesz számára az idei szezon kétharmada, szóval a feltétel adott a számára.

Brown pedig azt is elárulta, hogy miként fedezte fel Norris ugrásszerű fejlődését. A McLaren vezére szerint a pilótája már másként közelíti meg a versenyhétvégéket és úgy lett sokkal agresszívabb, hogy mellette szinte alig hibázik.

„Lando (Norris) rendkívül érett lett” – folytatta az amerikai markentingguru. „Újoncként érkezett hozzánk és már most látszódik, hogy rengeteget fejlődött a bemutatkozása óta. Ha megnézünk más újoncokat, akkor látszik, hogy ők az esetek nagy részében sokszor törnek autót. Amíg megmutatják a tehetségüket, rengeteget hibáznak és sokszor estek át a ló túloldalára. Na, Lando egyáltalán nem ilyen újonc volt. Már a kezdetektől fogva gyors volt és mindezek mellett rendkívül éretten állt hozzá a dolgokhoz.”

„A tavalyi szezonban megkértük őt, hogy hozzon ki mindent az autóból minden versenyhétvégén és ez egyes alkalmakkal hibákat szült. Ezzel semmi baj nincsen, mert az ember könnyen ronthat, ha a határon autózik. Ez azonban felbátorított őt és most már a csaták során is felveszi a kesztyűt a többiekkel szemben.”

„Az idén elkövetett hibái egészen aprók, mint például az imolai időmérő, ahol időmérőn a harmadik helyébe került a pályahatárok elhagyása. Emiatt is rajtol agresszívabban, nyomja meg az első köröket keményen és támad keményen a futamok során. Maximálisan elégedettek vagyunk Lando teljesítményével és szerintünk a fiatal kora ellenére képvisel már egy nagyon magas szintet” – zárta fiatal pilótája értékelését Brown.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: