DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 19. kedd
F1

Átfogó vizsgálatot indított a Ferrari

A borzalmasan sikerült Francia Nagydíj után gyorsan javítani szeretne a maranellói istálló. Carlos Sainz szerint elég nagy munkába kezdtek a háttérben, hogy megoldják a problémáikat.

Bár a Monacóban és Azerbajdzsánban is nagyszerűen ment a Ferrari, a Franciaországban mutatott teljesítmény meglepően rossz volt. Az időmérő edzésen még Carlos Sainz és Charles Leclerc is a legjobb tízen belül volt, ám a futamuk katasztrofálisan rosszul sikerült és egyikük sem szerzett pontot.

Sainz úgy véli, valószínűleg lesznek még hátráltató tényezők a szezon további részében is, viszont már megkezdték a probléma elemzését, így jobbak lehetnek a közeljövőben.

„Három nap telt el azóta, hogy gondjaink támadtak, el lehet képzelni, csapatként mennyire meglepődtünk ezen. Ettől függetlenül tisztában vagyunk vele, hogy egy ideje már gondot okoznak számunkra az első gumik. – mondta Sainz a Stájer Nagydíj hivatalos sajtótájékoztatóján, melyen online formában a Formula.hu is részt vett.

„Elég érdekes azt látni, hogy egy ilyen nagy gyár, milyen módon akarja megoldani a problémát és milyen tervet készített ehhez. Igyekeztem részt venni az összes megbeszélésen, hogy lássam, hogyan tudnánk javulni. Az elmúlt három napot Maranellóban töltöttem, itt összeállítottunk egy rövid, egy közép és egy hosszú távú tervet, amivel megpróbáljuk megnézni, hogyan tudunk előrébb lépni.”

sainz-ferrari-paulricard



Sainz szerint a legnagyobb gondok az olyan pályán jelentkeznek, ahol az első gumik jelentősen korlátozzák az autó teljesítményét, a Paul Ricard pályára érkezve pedig sejtették, hogy hátrányban lesznek.

„Az egyértelmű, hogy a Pirellinek és nekünk is megvannak azok a szimulációs eszközeink, melyek segítségével meghatározhatjuk, hogy melyek azok a pályák, amik inkább az elsőket és melyek azok, amik inkább a hátsókat terhelik jobban. Franciaországba indulva már tudtuk, hogy az előbbi lesz a jellemző és küszködni fogunk. Pénteken valójában elég meleg volt, a pálya pedig jó állapotban volt. Nem láttuk semmi olyat, ami korlátozott volna minket, ám vasárnapra a pálya megváltozott, ez pedig nagyon nagy problémát jelentett.”

A Ferrari csapatfőnöke Mattia Binotto viszont már nem volt olyan bizakodó, mint a pilótája. Szerinte a csapat már nem fogja tudni kijavítani a gyengeségeket, Sainz viszont ebben is meglátta a pozitívumokat. 

„Egyetértek Mattiával, három nap alatt nem lehet megoldani mindezt. Ki leszünk téve a körülményeknek, de ebből is tanulhatunk valamit. Különböző beállításokkal kell kísérleteznünk, hogy legalább rövidtávon jobb legyen a helyzet. Azért, hogy közép és hosszú távon is javuljunk, már most nagy vizsgálatok indultak a gyárban” – tette hozzá.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: