DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Prost: Perez lehet a kulcs a vb-küzdelemben

A franciák négyszeres világbajnoka úgy látja, a Red Bull lehet a befutó a szezon végén. Két indokot is lát ezzel kapcsolatban, ami eldöntheti a harcot, ezek egyike a mexikói pilóta.

A hibrid éra 2014-es kezdete óta már megszokhattuk, hogy minden idényben a Mercedes a világbajnoki cím első számú esélyese, ugyanakkor arra is láttunk már példát, hogy akadt kihívójuk. 2017-ben és 2018-ban is volt esélye a Ferrarinak a vb címre, idén pedig újra izgalmas a harc, köszönhetően a Red Bull kiváló tempójának.

Az már gyakorlatilag az első futamok óta nyilvánvaló volt, hogy ebben az esztendőben Lewis Hamilton és Max Verstappen között fog eldőlni az egyéni cím, ám legalább ilyen fontos a csapatok számára a konstruktőri győzelem is. Ehhez két pilóta nagyszerű teljesítményére van szükség, az energiaitalos alakulat esetében pedig egyelőre, úgy néz ki minden adott ahhoz, hogy a lehető legtöbb pontot tudják bezsebelni a hétvégék során.

Erre jó példa Sergio Perez legutóbbi sikere Azerbajdzsánban, de amíg a Red Bullnál kialakult egy egészséges egyensúly a versenyzőik között, addig a nagy riválisnál elég éles a kontraszt. Alain Prost sok nagy csatát megélt már a karrierje során, így igazán releváns lehet a véleménye az ilyen helyzetekkel kapcsolatban.

 



„Nehéz megmondani, hogy ki nyer majd a végén, de az biztos, hogy szép csata lesz. Szerintem a Red Bull és Max jobb formában vannak jelenleg, de hosszú a szezon, alakulhat másképp is persze. Ugyanakkor úgy gondolom, van egy-két indok, amiért ők nyerhetik meg a bajnoki címet” – idézte Prost szavait az F1 Nation podcast.

„Az első dolog, hogy Sergio Perez kezd nagyszerű munkát végezni, Valtteri viszont nem. Nem hiszem, hogy ő lesz a Red Bull igazi erőssége, de nagy segítség lehet. Pszichológiailag viszont ez egy nagyon nehéz helyzet. Én kedvelem emberileg Valtterit, de láthattátok, hogy a csapatok pszichológiája milyen nehéz tud lenni. Korábban a Red Bull is egy elég frusztrált csapat volt”

A Professzor kitért arra is, mi jelenleg a Mercedes egyik nagy gyengesége a jelenlegi idényben.

„Láthattál néhány különböző hibát, félreértést vagy ideges reakciót Totótól. Ezeket korábban sosem lehetett látni, de persze a dolgok megváltozhatnak. Véleményem szerint ez is különbséget jelenthet majd a szezon során” – tette hozzá.

Prost elemzéséből természetesen a bajnokság két főszereplője sem maradhatott ki.

„Nagyon nehéz összehasonlítani egy olyan versenyzőt, aki még csak az első címére hajt, szemben egy olyannal, aki pontosan tudja, hogyan kell felkészülni egy ilyen versenyre és tudja, hogyan menedzselje le a szezont. Ez a nyomás szempontjából nehéz, de amint Max megnyeri a bajnokságot, szerintem fantasztikus versenyző válik belőle. Ettől függetlenül Lewis egy nagyon komplett pilóta, akinek minden eszköze megvan és hihetetlenül jó” – zárta gondolatait Prost.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: