DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Gasly győztesként tér haza Franciaországba

Az AlphaTauri francia pilótája a hazai futamára készül a hétvégén. Pierre Gasly szerint a tavalyi Olaszországban aratott győzelme után most egészen más érzés lesz a Paul Ricardon versenyeznie.

A 2020-as szezont mindennek lehetett nevezni, csak megszokottnak és átlagosnak nem. Egyrészről azért, mert a koronavírus árnyékában zajlott a bajnokság, másrészt mert néha egészen őrült futamokat produkált. Többek között ezeknek is köszönhető, hogy tavaly a Formula-1 újabb futamgyőztesekkel gazdagodott, Sergio Perez és Pierre Gasly személyében. Utóbbi ráadásul egy 24 éves negatív szériát zárt le akkor.

Bár francia pilótákból jutott bőven az utóbbi néhány évben, ennek ellenére mégsem állíthatnánk, hogy ők elkényeztették volna a rajongóikat a kiváló eredményeikkel. Sokáig Olivier Panis volt az utolsó futamgyőztese Franciaországnak, ő azon az igazán emlékezetes 1996-os Monacói Nagydíjon tudott győzni, melyen mindössze három pilóta ért célba.

Ezt az átkot törte meg Gasly, mikor Monzában megszerezte pályafutása első futamgyőzelmét, most pedig két év szünet után versenyezhet ismételten hazai pályán.

„A hazai versenyem következik és nyilvánvalóan szeretnék nagyon jól szerepelni a szurkolók és a nézők előtt. Különösen azért, mert futamgyőztesként térek vissza, ez pedig egy nagyon különleges érzés lesz” – idézte a faenzai csapat versenyzőjét a Motorsport.



Gasly legutóbb még a Red Bull autójában indulhatott ezen a pályán, akkor a 10. helyen zárt. A javításra sajnos nem volt egyből lehetősége, hiszen az előző idényben a járvány miatt nem rendezték meg a Francia Nagydíjat. Jó kedvvel, jó formában és egészségben térhet most vissza, hiszen legutóbb Azerbajdzsánban a dobogón zárt, az azóta eltelt időben pedig már a védőoltását is megkapta.

Bár úgy érzi, most jó irányban haladnak a dolgok, ettől függetlenül meg kell érteniük, miért is teljesítettek ilyen jól.

„Elemeznünk kell, amikor nem mennek jól a dolgok, de szerintem meg kell értenünk azt is, hogy amikor igazán jól teljesítünk - mint Bakuban is, ahol egész hétvégén jó volt a tempónk, annak mi lehetett az oka. Jelenleg nem igazán tudjuk erre a választ, de nyilván örülnénk, ha a szezon során többször is előfordulnának ilyen meglepetések. Úgy gondolom mindennél fontosabb, hogy megértsük, honnan is jött ez az egész” – tette hozzá.

A franciák mindenesetre már régóta ki lehetnek éhezve egy hazai dobogóra. Az utolsó alkalom, mikor ez előfordult, a már említett 1996-os szezonban volt, akkor Magny-Cours aszfaltcsíkján Jean Alesi zárt a harmadik pozícióban Damon Hill és Jacques Villeneuve mögött a Benetton-Renault színeiben.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: