DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 5. vasárnap
F1

Binotto szerint elfogy a Mercedes előnye

A Ferrari csapatfőnöke úgy látja, év végére mind a négy F1-es erőforrást gyártó márka egy szintre kerül motorteljesítményben, így a következő szezonok az eddigieknél szorosabbak lehetnek.

Jövőre nagy változások lépnek életbe a Formula-1-ben: az autók kinézete és aerodinamikája drasztikusan megváltozik, az erőforrások fejlesztését pedig évekre befagyasztják. A hibridéra 2014-es kezdetekor még óriási különbség volt motorgyártó és motorgyártó között, de mostanra a teljesítmény és a megbízhatóság terén is nagyjából egy szintre került a mezőny. Mattia Binotto szerint ez a folyamat év végéig folytatódni fog, így a nagy szabályváltozásokra a Mercedes, a Ferrari, a Renault és a Honda gyakorlatilag egy szintre kerülnek.

E11Xuk6XoAIdOhY



„Hiszem, hogy a 2022-es befagyasztásra, egy év múlva egészen hasonló szintet fognak képviselni a különböző gyártók erőforrásai. Ennek már most is látjuk a jeleit, egy év múlva pedig már egészen jó konvergencia lehet. A konvergencia azt jelenti, hogy az erőforrások között elhanyagolható különbség alakul ki, így a verseny a karosszériákon fog eldőlni” – nyilatkozta a Ferrari csapatfőnöke a Racefans lapnak.

A kialakuló helyzet Binotto szerint nagyszerű lehetőséget teremt arra, hogy a csapatok lassan a valószínűleg 2025-ben kezdődő, új érára helyezzék át a hangsúlyt. Hogy az akkor kezdődő korszakot milyen technikai szabályok fogják jellemezni, az egyelőre kérdéses, de az valószínűnek tűnik, hogy az erőforrásokat fenntartható forrásból származó üzemanyag hajtja majd.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: