DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Raikkönen: Bármit csinálunk, találnak rá egy szabályt

Kimi Raikkönen két évtizedes Formula-1-es pályafutása során a legnagyobb változást a versenyzői magatartás romlása és az emiatt életbe léptetett szabályok kapcsán látja.

A pilóták, de a nézők részéről is gyakran éri kritika a pályán történt incidensek miatt kirótt büntetéseket. Egyes versenyzők olykor ki is fakadnak amiatt, hogy már csatázni sem lehet olyan szabadon, mint régen, hiszen minden apró koccanást vagy pályaelhagyást versenybírói vizsgálódás követ.

Kimi Raikkönennek, az F1-es mezőny legtöbbet látott tagjának a Monacói Nagydíj – a formula.hu jelenlétében zajló – szerdai sajtótájékoztatóján tették fel a kérdést, miként látja a versenyzők által a pályán egymással szemben tanúsított magatartás jelenlegi állapotát a 2000-es évtized elejéhez képest, amikor ő debütált a világbajnokságon.

raikkonen



„Ez versenyről versenyre eltérő, de ebben a tekintetben szerintem nem történt nagy változás. A nagy változást inkább abban látom, hogy ma már mindenre rengeteg szabály vonatkozik. Annyi minden be van korlátozva, hogy alapvetően bármit is csinálunk, biztos elő tudnak rá húzni egy szabályt” – mutatott rá az Alfa Romeo pilótája, akinek idén Imolában pontszerzésébe került, hogy elmeszelték őt egy a biztonsági autós újraindítás előtti, kissé zavaros szabály félreértelmezése miatt. „Hogy ez ránk nézve jó vagy rossz, az persze attól függ, hogy mit is tettünk. De szerintem a múltban, amikor én kezdtem, még kicsit szabadabb volt a játszma a versenyzők között.”

Nem csak nézőként tűnik úgy, hogy két versenyző csatájakor több mindenre oda kell figyelniük a résztvevőknek, mint két évtizeddel ezelőtt. Az előzéskor a pálya szélén egy autónyi hely hagyása vagy a féktávon való bemozdulás például jóval ritkábban felmerülő problémák voltak akkoriban.

„Nem azt mondom, hogy a versenyzők hagyták magukat megelőzni, de ilyen durva blokkolások azért nem voltak, mint mostanság. Akkoriban ehhez nem is volt szükségünk szabályokra. De minden sport megváltozott 20 év alatt. Ez ilyen” – adott igazi raikkönenes zárást az önmagához képest hosszú és felépített gondolatmenetnek a 41 éves finn.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: