DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Raikkönen abszurd büntetés miatt bukta pontjait

Kimi Raikkönen a kilencedik helyen ért célba az Emilia-Romagna-i Nagydíjon, azonban a verseny után harminc (!) másodperces büntetést kapott, egészen komplikált okokból, így bukta pontjait.

Megszerezte csapata első 2021-es pontjait az Alfa Romeo versenyzője, legalábbis ezt hihette Kimi Raikkönen, aki a katasztrofálisan alakuló szombati napot követően hét helyet jött előre a kaotikus imolai versenyen. A finn még a kavicságyat is megjárta, de így is befért a top 10-be, azonban a futam leintését követően harminc másodperces időbüntetést kapott, mivel megszegte a szabályokat a piros zászlós szakaszt követő újraindításnál.

Raikkönen ugyanis kicsúszott a hármas kanyarban, még a safety car mögött, mikor a piros zászlós szünetet követően újra a pályára hajtottak. A finnek még az első safety car-vonal előtt vissza kellett volna vennie eredeti pozícióját, azonban így, hogy ezt elmulasztotta, ki kellett volna állnia a bokszba, s csak akkor eredhetett volna a többiek után, ha már az egész mezőny elhaladt.

A stewardok emiatt – meglehetősen markáns - félperces büntetést róttak ki a Jégemberre, aki emiatt elbukta első idei pontjait, s csak a 14. helyen végzett. Esteban Ocon ezáltal előrelépett a kilencedik helyre, a 10. pozíciót pedig Fernando Alonso örökölte meg, akinek ez az első pontja visszatérése óta.



„Eléggé trükkösek voltak a körülmények, de szerencsére sikerült jól kijönnöm a rajt utáni kavarodásból. Ezt követően az első szektorban nagyjából semmit sem lehetett látni, mivel az előttem haladók felverték a vizet” – mondta Raikkönen a Formula.hu mikrofonja előtt a leintést követően, még nem tudva büntetéséről.

„Úgy éreztem, az intermediate-ek bizonyultak a jó döntésnek, majd feltettük a közepes keverékeket, amikkel kissé küszködtem. Jól jött nekünk emiatt a piros zászló, mivel így nem csúsztunk hátrébb. Az elején az interekkel is meggyűlt némileg a bajom, mert az elsők elkoptak, de aztán száradt annyit a pálya, hogy ez a probléma megoldotta önmagát.”

„Ez egy olyan pálya, ahol nehéz előzni, így megtudtuk tartani a pozíciónkat, igaz, hogy kettőt elveszítettünk” – utalt kicsúszására a finn. „Szombaton nem voltunk valami acélosak, remélhetőleg ezen tudunk változtatni a következő alkalommal, ugyanakkor már legutóbb is közel álltunk a pontszerzéshez.”

„Ha úrrá tudsz lenni az ilyen körülményeken és kimaradsz a balhékból, akkor borítékolható, hogy odaérsz a pontszerző helyek egyikére. Már valaki szólt, hogy mennem kell a versenyfelügyelőkhöz, de gőzöm sincs, hogy miért. A verseny közben semmilyen figyelmeztetést nem kaptam, így nem tudok semmit egyelőre. Remélem, Portimaóban valamivel erősebbek leszünk.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: