DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 6. hétfő
F1

Ezt a tanácsot adná Raikkönen Schumachernek

A legtöbb Monacói Nagydíjon részt vett versenyző pár tippet adott a fiatal vetélytársaknak. Az Alfa Romeo veteránja elmondta, Monte-Carlo élvezetes pálya, de ha az autó nincs megfelelően beállítva, vagy beragadnak a futamon, kínlódás itt versenyezni.

A maga 17 monacói szereplésével Kimi Raikkönen a mezőny legtapasztaltabbja a hercegségben. Ebből kifolyólag tették fel neki a kérdést a nagydíjat megelőző szerdai hivatalos sajtótájékoztatón: ha egy fiatal versenyző, például Mick Schumacher tanácsot kérne tőle a pályával és nagydíjjal kapcsolatban, mit mondana neki?

„A legfontosabb szerintem az, hogy maradjon a pályán, használja ki az edzésre tölthető időt és ne tegye tönkre az autót” – felelte Raikkönen a sajtótájékoztatón, melyen a Formula.hu is jelen volt. „Ha valakivel ez történik és kiesnek megtehető körök, könnyen meg lehet torpanni, és onnan nagyon nehéz újra felzárkózni. Szóval a tanácsom az lenne, hogy teljesítse a köröket, maradjon a pályán, fejlődjön fokozatosan. Inkább hagyjon benne egy kicsit az edzésekben, hogy meglegyenek a körök és tanulni tudjon.”

Az azt firtató kérdésre, hogy melyik pályaszakaszon kell különösen résen lenni, a kör melyik része a legnehezebb, így felelt: „Az egész! Szerintem minden pályán trükkös az összes kanyar, ha az ember a lehető leggyorsabban akarja bevenni őket. De itt gyakorlatilag nagyon kicsi a hely a hibázásra, szóval az egész nehéz, ha gyorsak akarunk lenni.”



A Monacói Nagydíj 2005-ös nyertese saját kilátásairól is beszélt. Az Alfa Romeónál előrelépésként értékelik a 2021-es szezont, eredmények tekintetében azonban egyelőre hiányzik az áttörés, az istálló egyike a három pontnélküli csapatnak, Raikkönen legjobbja a Bahreinben elért 11. helyezés. Milyen eredményre számít a finn?

„Fogalmam sincs, őszintén! Egy normál pályán teljesen más a helyzet, mint itt, nagyon sok minden különbözik, de majd meglátjuk, mi jut nekünk. Igyekszünk dolgozni a hétvége során, és remélem, erős végeredményt szerzünk” – mondta Raikkönen, aki egy másik kérdésre válaszolva elmagyarázta, hogy a monacói hétvége hogyan válhat könnyen küszködéssé a középmezőnyben.

„Ez a legszűkebb a városi pályák közül is. Élvezetes itt vezetni, ha az autó is megfelelően működik, de ha nem, például nincs jól beállítva, akkor nem ez a legkellemesebb helyszín. Igyekszünk jól menni. Ha beragadunk más autók mögé, akkor nagyon hosszú versenyünk lesz, nem sok történéssel. Persze gyakran, szinte mindig történik itt valami rendkívüli, ami esélyt adhat a futamon” – beszélt egy kaotikus vasárnap lehetőségéről a rutinos Alfa Romeo-versenyző.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: