DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Gasly: Ez egy buta hiba volt a rajtnál

Pierre Gasly magára vállalja a felelősséget, amiért az AlphaTauri csak egyetlen ponttal távozhat a Spanyol Nagydíjról, hozzáteszi azonban, hogy a csapat az utóbbi hetekben váratlanul a Ferrari és a McLaren mögé esett.

Gasly a 12. helyről kezdte meg a barcelonai futamot, ám a versenyirányítás azonnal érzékelte, hogy a francia nem megfelelően állt be a rajtpozíciójába: kissé túlgördült az autó helyét jelző vonalon, ami miatt öt másodperces időbüntetést kellett letöltenie első bokszkiállása során. Végül a 10. helyen intették le, ám mivel Esteban Ocon Alpine-ját szorongatta, okkal érzi, hogy a hibája nélkül ennél előrébb is végezhetett volna.

„Nagyon dühös vagyok magamra a rajtért kapott büntetés miatt” – mondta Gasly a Sky Sportsnak. „Először nem is vettem észre [a hibát]. Mindig igyekszek úgy beállni, hogy lehetőleg minden millimétert kihasználjak, de ezúttal rosszul mértem fel a pozícióm, és túl messzire gurultam. Buta hiba volt, az öt másodperces büntetés hátrányos helyzetbe hozott az első kiállásom után, enélkül talán elévághattunk volna néhány riválisunknak. Végül két tizeddel végeztem Ocon mögött, szóval egy pontot biztosan elveszítettünk ezzel. Nem vagyok elégedett magammal, de elfogadom a helyzetet. Az utolsó etapban azonban mindent beleadtam, és az egész izgalmasan alakult.”

gasly



A franciát azonban az elvesztett egy pontnál is jobban aggasztja, hogy a szezonnyitón még az erősebb pontszerző helyekért harcolni képesnek tűnő [bár ennek esélyétől idén már különféle okokból eleső] autó látszólag hátracsúszott az erősorrendben. „Objektíven nézve a 9. helyen kellett volna végeznünk, de a tempónk összességében nincs a várt szinten. Úgy tűnik, az utóbbi két versenyen eléggé visszaestünk, Portimaóban és itt sem voltunk harcban a McLarennel és a Ferrarival. Rá kell jönnünk, hogy mi okozta ezt, mert a potenciál ott van az autóban, de mintha rossz útra tévedtünk volna az utóbbi hetekben” – kongatta meg a vészharangokat Gasly.

A másik AlphaTaurival Yuki Tsunoda a Spanyol Nagydíj egyetlen kiesője lett. A japán egy számára még érthetetlen technikai hiba miatt parkolt le a 10-es kanyar külső ívén, előhívva ezzel a biztonsági autót.

„Amikor fékeztem a 10-es kanyarhoz, blokkoltak a hátsó fékeim, majd a kormányon megjelent üzenet szerint üresbe kapcsolt az autó. Próbáltam újra beindítani, de nem sikerült” – mondta. „Remélem, hogy nem a motor, hanem a váltó hibásodott meg, de ennek még utána kell járnunk. Kár érte, de semmit nem tehettem, hiába indítottam újra minden kapcsolót. Bízom benne, hogy a következő versenyen már nem történik ilyesmi.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: