DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Verstappen tudja, hol a Mercedes előnye

Az utóbbi egy-két évben óriásit fejlődött a Honda erőforrása, de még mindig nincs minden területen egy szinten a Mercedesszel. Verstappen elmondta, mi a konstrukció legnagyobb hátránya a riváliséhoz képest.

Hosszú évek óta nem látott csata alakult ki 2021-ben a Formula-1 élmezőnyében, ahol a technikailag szinte egy szintet képviselő Mercedes és Red Bull pilótái szállnak harcba a világbajnoki címért. A hétszeres világbajnok Lewis Hamilton kihívója a 22 éves Max Verstappen, aki eddig egy pole-pozícióval és egy futamgyőzelemmel rendelkezik. Eredményeihez a Honda egyre javuló erőforrása is nagyban hozzájárult, ami csúcsteljesítményében már utolérte a Mercedes konstrukcióját, egy bizonyos területen azonban még hátrányt szenved.

f1-imola-3way



„Az egykörös energiatermelést tekintve a Mercedes erőforrása még mindig jobb. Nyers erőben mi is ott vagyunk. Néha ez attól függ, hogyan van beállítva az autó, és Portimaóban valamiért ez nem kedvezett számunkra” – árulta el Verstappen.

A Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner a Motorsportnak elárulta, a japán mérnökök a szívüket-lelküket beleteszik a projektbe, ami idén év végén véget ér. „A Honda szuper munkát végzett. A méréseink alapján elértek arra a szintre, ahol a Mercedes tavaly év végén járt. A sportban töltött utolsó évükre igazán odatették magukat, jó formában szándékoznak távozni. Lenyűgöz a befektetett energiájuk.”

A karosszériákat tekintve Verstappen nem bocsátkozott jóslatokba, ezek teljesítményét sokkal nehezebb meghatározni. Meglátásai szerint év végéig tarthat a két fél közötti háború. „Mindig azt mondom, hogy az autók folyamatosan változnak, ami azt jelenti, hogy rendre a legjobbat kell kihoznunk belőlük. Persze mindig vannak erősségek és gyengeségek, de szerintem a hangsúly inkább a megfelelő egyensúly megtalálásán van. Ez nem mindig könnyű. Nehéz megmondani, [Portimaóban] a Mercedes is különböző szárnybeállításokat alkalmazott a két autóján” – tette hozzá.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: