DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Haas: Mazepin bocsánatot kért

Hajmeresztő pillanat volt a Portugál Nagydíjat éppen vezető Sergio Perez számára, mikor a lekörözött Nyikita Mazepin ráhúzta a kormányt. Günther Steiner versenyzőjét mentette: túl későn kapta meg a kék zászlót, a csapat is rádiózhatott volna, a manőverben pedig nem volt szándékosság.

A Haas orosza éppen bokszból kivezető körén volt, mikor a 3-as kanyarban utolérte őt az elnyújtott első etapja révén vezető Sergio Perez. Mazepin nem vette észre a mexikóit, a kék zászló pedig éppen csak jelezte a közeledő, körelőnyben levő Red Bullt: a jobbos kanyarban Haas ráfordult Perezre, akinek fékeznie kellett, nehogy összeütközzenek. Günther Steiner csapatfőnök úgy érzi, ők is figyelmeztethették volna a versenyzőt, elkerülendő a galibát.

„Azt hiszem, a kék zászló fényjelzése nagyon későn villant fel, már a 2-es kanyaron is túl volt, mikor megjelent. Nyilvánvaló, hogy javítanunk kell a kommunikáción abban az esetben, ha a versenyző kijön a bokszból és valaki közeledik felé” – idézi Steinert a Motorsport.



Mazepin öt másodperces időbüntetést és első F1-es büntetőpontját kapta az esetért – mivel egyedüliként két kör hátrányban végzett, a Portugál Nagydíj 18. helyezettje sokat nem veszített a retorzióval. Michael Masi, a Formula-1 versenyigazgatója a verseny után tisztázta: nem kifejezetten a kék zászló figyelmen kívül hagyásáért kapta a büntetést – mivel a jelzés másodpercekkel korábban érkezett csak –, hanem sokkal inkább azért, mert nem húzódott le az első lehetőségnél és csaknem ütközést okozott.

Perez első reakciója az incidenst követően az volt, hogy a rádióban idiótának nevezte Mazepint. Steiner azonban leszögezte, nincs szó arról, hogy az orosz szándékosan csatázni akart volna a vezető Red Bull-lal, a futam után pedig bocsánatot kért versenytársától.

„Az eset nem volt szándékos és a végén semmi rossz nem sült ki belőle. Tudjuk, hogy az ilyen sosem néz ki jól, de az öt másodperc sem sokat számított. Azt hiszem, Checo végül elfogadta a dolgot: Nyikita bocsánatot kért tőle, azt mondta neki, ez őszintén egy hiba volt, semmi szándékosság nem volt benne. Az ilyen dolgok megtörténnek” – értékelte Mazepin portimaói esetét Steiner.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: