DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Wolff: Megint nem úgy alakult Bottas versenye

A Mercedes csapatfőnöke többszörösen is felelősséget vállalt Valtteri Bottas vasárnapi futama miatt. Az elhibázott kerékcsere és a szenzorhiba miatt is időt veszített a finn, és egyikről sem ő tehetett.

Valtteri Bottas a katasztrofálisan alakult imolai hétvégéjét követően Portugáliában egy nagyszerű időmérős eredménynek örülhetett, hiszen Lewis Hamilton és Max Verstappen előtt megszerezte a pole-pozíciót. Ezt az eredményt vasárnap azonban csak egy harmadik helyezésre tudta beváltani. A rajtot követően előbb Hamilton, majd egy elhibázott kerékcserét követően Verstappen is megelőzte őt, és a futam utolsó szakaszában hiába kezdett visszazárkózni a hollandra, a motorja vészüzemmódra kapcsolt, elvéve tőle minden előzési lehetőséget. A finn két kör alatt öt másodpercet veszített Verstappen mögött, mire a csapata megoldotta a problémát. Toto Wolff csapatfőnök elmondta, mi történt pontosan.

 

„Sajnálatos helyzet, mert felzárkózott Maxra, és 1,5-1,6 másodperc környékén stabilizálta a különbséget. A vége felé ennél több is lehetett volna a versenyében. Felül kellett írnunk a szenzort, ami azt jelezte, hogy túlmelegedett a kipufogórendszer. Öt másodpercébe került, hogy biztonsági üzemmódba váltott a motor.”

Wolff semmit sem bízott a véletlenre, a futam közben ő maga motiválta Bottast a jobb teljesítményre. Ez ritka egy csapatfőnöktől. „Kiváló formában lesz, és tegnap is abban volt” – fogalmazott vasárnap délután a pilótája mentális állapotával kapcsolatban. „Láthatták, Imolában milyen helyzetbe került. Azt a hétvégét leírhattuk, itt viszont pole-pozíciót szerzett, és korrekt versenyt teljesített. Nyilvánvaló, hogy nehéz dolga van a pilótának, amikor elöl haladva lyukat üt a levegőbe, a mögötte érkezőnek pedig DRS-e van. Lewis elhúzott tőle, Maxet viszont jól tartotta. Az alávágást elveszítettük, ez sajnálatos volt, aztán pedig cserben hagytuk őt a motorral. Összességében elmondható, hogy sok más helyzethez hasonlóan Valtteri számára most is jobban alakulhatott volna a verseny. Keményen fogjuk nyomni, és továbbra is támogatjuk őt. Meglátjuk, Barcelonában mire lesz képes” – tette hozzá.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: