DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Alacsonyabbra teszi a mércét Tsunoda

Fontos leckéket tanult meg Imolában az AlphaTauri újonca: sok pontért ment az olasz futamra, de két nagy hiba után üres kézzel távozott. Portugáliára már eltérő mentalitással készül.

Amilyen meggyőzően mutatkozott be a Formula-1-ben a Bahreini Nagydíjon az újonc Yuki Tsunoda – a kilencedik hellyel pontokat szerezve –, akkora kijózanító pofon volt számára az Emilia-Romagna-i versenyhétvége: az időmérőn összetörte az autót, a futamon pedig megforgott, így végzett a 12. pozícióban.

„Sokat tanultam Imolában, ahol két hatalmas hibát követtem el egy versenyhétvégén” – mondta a Portugál Nagydíj FIA-sajtótájékoztatóján Tsunoda a médiának, beleértve az online formában jelenlevő Formula.hu-t. „Ennek az eredménye a csapat számára is egy nagyon rossz verseny volt. Nagy esélyünk lett volna pontokat szerezni, ezért igazán kár, sajnáltam a csapatot. De versenyzőként nagyon sokat tanultam Imolából és Bahreinből is, a jövőre tekintve pozitív vagyok. Tehát elég vegyesek az érzéseim. Tiszta versenyre van szükségem a csapat és a konstruktőri pontverseny érdekében is. A teljesítmény viszont megvan, csak össze kell rakni mindent.”



A 20 éves Tsunoda sosem vezetett még Portimaóban, csak a szimulátorból ismeri a pályát, ami nagy különbség Bahreinhez és Imolához képest, ahol korábban F1-es technikával is tesztelt. Ezért és a két héttel korábbi hibák miatt alacsonyabbra helyezi a mércét, igyekszik kisebb elvárásokat támasztani.  

„Az elvárásaim az igazat megvallva kicsit alacsonyabban vannak erre a hétvégére, mint Imolára, a szabadedzésen igyekszem körről körre felvenni a tempót. Változtatni kell a megközelítésemen az időmérőre vonatkozva, nem szabad olyan hibát elkövetnem a Q1-ben: a tempóm ugyanis meglett volna a Q3-ba jutásra. A fő célom konzisztensebbnek lenni. Emellett a mentalitással kapcsolatosan is fontos dolgot tanultam. Imolában nagy nyomást helyeztem magamra a versenyhétvége előtt, hogy sok pontot szerezzek. Ez olyan volt, mintha hajszolnám magam. Fontos tanulság volt ez számomra” – mutatott rá, hogy nem szabad terhet helyeznie saját vállára, mert a becsvágy megbosszulhatja magát.

„Nem volt eredményes versenyhétvége, pedig abban bíztunk mindannyian, a szerelők, a mérnökök és mi pilóták is, hogy sok pontot szerzünk Imolában” – válaszolt arra a kérdésre, mit mondott számára a csapat az időmérős autótörés után. „Franz (Tost) nem volt dühös rám, csak azt mondta, hogy tanulunk ebből, legközelebb legyek jobb ennél. Nem volt jó versenyhétvégénk, de profik vagyunk, ezért a futam után már Portugáliára fókuszáltunk.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: