DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Andretti: Amerikai versenyzőt topcsapatba!

Ha „az orosz gyerek” megérdemli az F1-es szereplést, akkor egy amerikai tehetségnek is helye van a királykategóriában, mondja az 1978-as világbajnok. Konkrét jelöltje Colton Herta, aki 21 évesen már négyszeres futamgyőztes az IndyCarban.

Colton Herta győzött St. Petersburgben, az IndyCar-szezon második futamán: az Andretti Autosport fiatal versenyzője ezzel negyedik sikerét szerezte a kategóriában harmadik szezonja kezdetén. A legfiatalabb nyertes rekordját is tartó, tavalyi bronzérmes Herta kétségtelenül jelenleg a legígéretesebb amerikai formulaautós versenyző. Pártfogója, Mario Andretti rövid időn belül az F1-ben látná, nem is akármelyik csapatnál.



„Talán Amerika az egyetlen ország a világon, amely tényleg el tud bírni két Formula-1-es versenyt” – mondta a Motorsport.com-nak Andretti, a nemrég bejelentett Miami Nagydíjra utalva. „Hogy teljesen őszinte legyek, úgy gondolom, az F1 amerikai rajongóbázisát alábecsülik. Fel kell éleszteni, ehhez pedig csak egy amerikai versenyző hiányzik.”

„Pokolian kampányolok Coltonért. Emlékezzünk rá, hogy Colton 15 éves korában Angliába ment versenyezni, egyedül, a célja az F1 volt. Nagyon csendes és szerény, nem rámenős, de látom benne a kvalitást, a Formula-1-es kvalitást. Kiváló az időmérőkön, ami nagyon fontos. A COTA-n és Laguna Secában egyaránt nyers tempóval győzött, nem a stratégiának, nem az üzemanyagmennyiségnek köszönhetően. És az IndyCar legjobbjai ellen nyer” – dicsérte Hertát az 1978-as világbajnok.

Andretti nem érné be azzal, ha védence szimplán a Formula-1-be jutna: élcsapatban szeretné látni, ha ez megtörténne, a sport iránti érdeklődés valóban csúcsokat döntene az Egyesült Államokban.

„Amerikai versenyzőre van szükségünk egy topcsapattal, nem egy sereghajtóval, ahol esélye sincs. Ha egy amerikai eredményes lenne, akkor Amerika megőrülne az F1-ért. A Mercedes rengeteg autót ad el itt, nagy piac számukra. Képzeljük el, mihez tudnának kezdeni vele? A tévénézettség is megugrana. Ennek viszont nagyjából egy éven belül meg kellene történnie, különben már túl öregnek tartanák. Most 21, ez egy nagyszerű kor. Értem persze a teszthiányt és a licenszre vonatkozó megkötéseket. De ha az az orosz gyerek kapott szuperlicenszt, akkor egy srác, aki a legjobb szintet képviseli ideát, nem kaphatna? Valami ezzel nem stimmel” – zárta nyilatkozatát Andretti.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: