DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

James Allison nem akart a Mercedes csapatfőnöke lenni

Az újan létrehozott technikai főigazgató pozícióba léptette elő a Mercedes James Allisont, de korábban felmerült az is, vállalná-e a csapatfőnöki pozíciót a jövőben. Egyértelmű nemmel válaszolt Toto Wolffnak.

Átszervezte műszaki vezetőségét a Mercedes: július 1-i hatállyal a technikai igazgató, James Allison egy újonnan létrehozott pozíciót, a technikai főigazgató tisztségét kapja meg (a Red Bull mintájára, ahol Adrian Newey tölti be ezt a munkakört). A helyére műszaki igazgatóként Mike Elliott kerül, ő fog rendszeresen utazni a versenyhétvégékre, míg Allison új munkája a brackley-i bázishoz kötöttebb lesz.

Egyesek úgy gondolták, Allison kinevezése egy lépés abba az irányba, hogy a jövőben, Toto Wolff leköszönését követően ő legyen a Mercedes csapatfőnöke. Wolff azonban tisztázta, Allison már korábban nemet mondott arra a lehetőségre, hogy a jövőben ő vegye kézbe a teljes irányítást.

„Azt mondanám, hogy ha megnézzük a dolgokat, akkor abszolút alkalmas csapatfőnök lenne. És a cégen belül az emberek nagyon tisztelik őt. De a történet egyszerű. Azt mondta, ’sosem akarom ezt a munkát, a csapatfőnökség más képességeket igényel. Köszönöm, nem’, tette hozzá” – árulta el az Autosportnak Wolff.



„James hatalmas nyereség a csapat számára, nem csupán briliáns mérnök, hanem vezető is. Kiválóan megérti és átlátja, mi történik az F1-ben a műszaki fronton túl is. Partnerem a stratégiai és politikai vitákban, és egyre jobban belemélyül a többi részlegbe és versenyprogramba is” – méltatta Allison kvalitásait. „Ezért volt szinte logikus lépés, hogy létrehozzuk úgyszólván a műszaki ikertestvéremet. A Mercedes Motorsport vezetője is vagyok, ezért logikus, hogy legyen egy műszaki igazgatója az összes sportprogramnak. Szóval én vagyok a vezérigazgató, ő a technikai főigazgató. Ezen egy éven át dolgoztunk.”

Wolff és Allison már jóval az új pozíció megalkotása előtt beszéltek arról az eshetőségről, átvenné-e a mérnök a csapatvezetői tisztet. Wolff nyitott szemmel jár, és keresi az embert, aki egyszer elfoglalja a helyét.

„James és én napjában többször beszélük minden egyes nap, együtt koordináljuk a Mercedes Motorsport és Mercedes Grand Prix stratégiai irányát. Már jóval az előtt, hogy döntöttünk a technikai főigazgató szerepköréről, egy vagy két éve, beszéltünk a Mercedes csapatfőnöki pozíciójáról. Akkor nyilvánvalóvá tette, hogy ez nem neki való. Azóta pedig természetesen gondolkozom, nézelődök és figyelek, ki végzi jól a munkáját. Így valamikor végre hátraléphetek egyet ettől az őrülettől!” – mondta Toto Wolff.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: