DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Russell Bottasnak: Meg akartál ölni minket?

A finn úgy érzi, végig hagyott elég helyet a Williamsnek, éppen ezért nem is érti, miért mutogatott neki a brit az ütközésük után. Russell szerint viszont Bottas mérte fel rosszul a helyzetet.

Az amúgy is akciódús Emilia-Romagna-i Nagydíj leglátványosabb momentuma volt George Russell és Valtteri Bottas ütközése. A williamses az imolai célegyenesben nagy tempókülönbséggel érkezett meg a finnre, akit épp meg akart előzni, a mercedeses azonban enyhén jobbra húzódott, Russell autója pedig emiatt finoman megcsípte a még vizes fű szélét. A Williams így belecsapódott a rivális autóba, és mindkettejük számára véget ért a verseny.

 

Bottas a történtek után úgy fogalmazott, hogy szerinte hagyott elég helyet ellenfelének (aki ironikus módon épp az ő ülésére is pályázhat a világbajnok csapatnál): „Láttam őt az egyenes korábbi szakaszában, aztán észleltem, hogy jobbra mozdult. Azokból a visszajátszásokból, amiket láttam, végig hagytam annyi helyet, hogy elférjen a két autó, de nyilván elveszítette az irányítást felette és eltalált engem is, és ezzel vége volt” – idézi szavait a Motorsport.com szakoldal.

A baleset után Russell még a kavicságyban odament hozzá és bemutatott neki, Bottas azonban nem értette, miért: „Nem tudom, mire gondolt, mivel egyértelműen az ő hibája volt. Nem örültem neki, de hát ez van” – mondta el az egyébként az ütközésig is igen harmatosan szereplő pilóta. Bottas hozzátette: még nem beszélték meg Russell-lel a történteket, de majd a versenyfelügyelők előtt megtehetik ezt, hiszen vizsgálni fogják az incidenst.

Russell egy Twitter-bejegyzésben osztotta meg saját álláspontját az eseményekről – célzott rá, hogy riválisa nem mérte fel tökéletesen a helyzetet: „Köszönöm az üzeneteket. Rendben vagyok, csak csalódott. Végső soron egy balszerencsés baleset volt. Védheted a pozíciódat, de 330 km/h-s tempónál figyelembe kell venned a sebességet és a szélkörülményeket is közben. Rettenetesen sajnálom a csapatot, többet érdemeltek volna ma.”

russell-bottas-imola-crash-dppi-1



A Williams-pilóta a Sky Sportsnak aztán részletesebben is értékelte a történteket: „Nagyon gyorsan közelítettem Valtterire. Volt szélárnyékom és DRS-em is. És amint kijöttem mögüle, finoman jobbra húzott – ami egy taktikai védekezés, amit korábban használtak a pilóták. 2015-ben ilyesmi volt a Verstappen-manőver. Van egy ’gentlemen’s agreement’ jellegű megállapodás, hogy ilyet nem csinálunk, mert hihetetlenül veszélyes. Teljesen száraz pályán rendben lettem volna, de ezzel a vizes foltra terelt, és el is veszítettem az irányítást. Balszerencsés baleset, de ekkora tempónál figyelembe kell venni a sebességet és a körülményeket. Megkérdeztem tőle, hogy meg akarta-e ölni mindkettőnket. Hihetetlenül gyorsan mentünk mindketten, ismertük a körülményeket…”

„Az ő szempontjából ő nem is igazán harcolt semmiért: a kilencedik hely neki semmi, de számunkra a mindent jelenti. Elkezdtem a manővert, ami könnyed lett volna, semmi szükség nem volt ilyen mozdulatra. Ahogy mondtam: van egy szóbeli megállapodás a versenyzők között erről, mindig mondtuk, hogy egyszer nagy baleset lesz ebből, erre tessék. Mindketten felnőtt emberek vagyunk, meg fogjuk beszélni. Biztos vagyok benne, hogy ő is pontosan ugyanolyan ideges rám, mint én rá. 330-as tempónál a legkisebb mozdulat is nagynak számít. És nem is csak az abszolút tempóról van szó, hanem a sebességkülönbségről: talán 30 km/h-val is gyorsabb voltam nála, és megelőztem volna. Lehet, hogy mással nem is tette volna ugyanezt” – tette hozzá a brit.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: