DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Horner szerint alaptalan az Aston követelése

Év közbeni szabálymódosításokat harcolna ki az Aston Martin csapata, miután felismerték, hogy az idei előírások hátrányosan érintették őket. A Red Bull csapatfőnöke szerint ez naiv törekvés.

Egyelőre nem csillapodnak a kedélyek az F1 2021-es szabályai miatt, amiket az FIA tavaly azt követően írt elő, hogy a tavalyi szezon során az óriási tempó és az ezzel járó erőhatások következtében több alkalommal váratlan defektet szenvedtek el különböző csapatok. A regulák bevezetését az F1 mezőnye egyhangúlag támogatta, így minden ezzel kapcsolatos panasz alaptalannak tekinthető, ennek ellenére az Aston Martin kikelt az előírások ellen. Szerintük a nagyobb hátsó hasmagassággal járó high-rake-koncepciót követő csapatok előnybe kerültek a többiekhez, a Mercedeshez és az Aston Martinhoz képest. Horner kissé meglepődött a felvetésen, miszerint a csapatvezetőjük  jogi útra terelné az ügyet.

 horner-2021-portre1



„Egyetlen mintánk van [Bahrein], amelyen az a Mercedes nyert, amit low-rake koncepciójú autóként tartunk számon. A miénkkel teljes mértékben megegyezett, ha nem jobb volt a gumikezelésük. Egyetlen pályán jártunk, ahol lenyűgözően mentek. De mindezt félretéve is van egy folyamat, amelyen keresztül kell mennie egy szabálymódosításnak – ezekről egyhangú döntés született. Az Aston Martinnak is szavaznia kellett, mielőtt az az F1 Tanács elé került” – taglalta a módosításokkal járó folyamatot a Red Bull vezetője. „Kissé naivnak tartom, hogy szerintük egyetlen verseny miatt megváltoztatják a szabályokat, amelyek végigmentek a folyamaton. Ezt nehezen tudom megérteni.”

Horner szerint egyébként is el kellene fogadni, hogy a jobb versenyek érdekében az élcsapatokat kissé visszafogják. „Legyen szó befújt diffúzorról, kettős diffúzorról, hajlékony szárnyakról, nem hajlékony szárnyakról vagy F-csatornáról, ez része a Formula-1-nek. A szabályok folyton alakulnak és változnak, ehhez tudni kell alkalmazkodni. Jövőre is érkezik egy nagy szabálycsomag, amivel a csapatok tisztában vannak. Ez hosszú évek óta része az F1-nek” – idézte a Motorsport.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: