DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Smedley: Sainz elkerülte, amit Massa nem

Felipe Massa korábbi versenymérnöke szerint Carlos Sainz súlyos hibát került el élete első ferraris futama előtt. Massa nem volt ennyire megfontolt, így beleesett a saját maga által kiásott gödörbe.

Rob Smedley a kétezres évek közepén kezdett közös munkába Felipe Massával, amikor a brazil pilóta Michael Schumacher mellé csatlakozott a Ferrarinál. A legendás „Fernando is faster than you” hangzatú csapatutasítás közvetítője Carlos Sainz kapcsán emlékezett vissza korábbi kollégájára, aki meglehetősen nagy mellénnyel csatlakozott a maranellóiakhoz 2006-ban. Sainz óvatos megközelítésével ellentétben Massa azzal a kijelentéssel ült autóba, hogy le fogja győzni a hétszeres világbajnok csapattársát, ami később komoly fejfájást okozott neki. Sainz ezt elkerülte.

sainz-leclerc-20211



„A legrosszabb, amit tehetett volna, hogy egy nagy bejelentéssel érkezik: például, hogy kiüti Charles-t [Leclerc], és átveszi a vezérpilóta szerepét. Ha ez nem jönne össze, akkor csak nőne rajta a nyomás, ami egy ilyen feladat esetében szinte leküzdhetetlenné válna. Felipe nagy hibát követett el, amikor a Ferrari hivatalos pilótájává vált. Azt mondta, hogy egy szintet fog hozni Michaellel… a hétszeres világbajnok Michael Schumacherrel! Fejben egy szintet akart vele hozni, aztán le akart őt győzni, ami az első perctől kezdve bontakozott ki. Ez addig nem változott, amíg nem alakítottunk ki egy csapatot köré, ami azt üzente neki, hogy ’felejtsd el, nem fogod legyőzni Michaelt’, így visszarángatta őt a Földre” – emlékezett vissza a szakember.

Smedley szerint még egy Schumacher is legyőzhető csapaton belül, de ehhez szükséges egy bizonyos hozzáállás. „Idővel eljön ez a pillanat, de az sok időbe telik” – tette hozzá Smedley, aki szerint ennél sokkal hatékonyabb megközelítés, ha egy pilóta a saját képességeire építkezik, kialakít egy jól működő megközelítést, és a fejlődést veszi célba.

Smedley és Massa jó munkakapcsolatot ápolt egymással az F1-ben. A páros nemcsak a Ferrarinál, hanem később a Williamsnél is együtt dolgozott, mielőtt Massa visszavonult.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: