DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Fejtörést okoz a vártnál jobb kezdés a Ferrarinál

A szezonnyitó Bahreini Nagydíjon látottak alapján a maranellóiak idén harcban lehetnek a konstruktőri vb-dobogóért, így adódik a kérdés: mikor fordítsák a teljes fókuszt a 2022-es autó fejlesztésére?

Tavaly négy évtizedes mélypontra jutott azzal a Ferrari, hogy mindössze három dobogós helyezést szerezve csupán a konstruktőri világbajnoki tabella hatodik helyen végeztek. Ezek után volt kellemes meglepetés, hogy az idei évadnyitó Bahreini Nagydíjon a Scuderia szemmel láthatóan előrelépett: Charles Leclerc hatodik és Carlos Sainz nyolcadik helyezése alapján a maranellóiak a középmezőny elejét erősítik.

ferrari-bahrein-2021



A vártnál erősebb produkció ugyanakkor felvet egy dilemmát is. 2022-ben ugyanis új technikai szabályzat lép életbe, s ha egy csapat túl későn áll rá az új autó fejlesztésére, lépéshátrányba kerülhet – ha viszont túl korán állítják le az idei versenygéppel kapcsolatos fejlesztéseket, akkor az év végi jó helyezés kerülhet veszélybe. Hasonló fejtöréssel néz szembe egyébként a Mercedes is.

Az általában megbízható forrásnak számító Auto Motor und Sport értesülései szerint a Ferrarinál már vizsgálják a helyzetet, s egyelőre úgy látják, hogy reális esélyük lehet a McLarennel és az AlphaTaurival harcolni a konstruktőri vb-dobogóért a Mercedes és a Red Bull mögött (az Alpine-t és az Aston Martint egyelőre nem érzik fenyegetésnek a lap információi szerint). Bár végső döntés még nem született erről, az AMuS úgy tudja, hogy még két hónapig az idei autót is fejlesztik, és csak júniusban állnak át teljesen a 2022-es versenygépre.

Természetesen a következő futamok eredményei mindezt még befolyásolhatják akár negatív, akár pozitív irányba. A Ferrari előrelépését egyébként jól mutatja, hogy a csapatok közül egyértelműen ők lassultak a legkevesebbet a 2020-as tempójukhoz képest Bahreinben: a maranellóiak voltak az egyetlenek, akik egy másodpercnél kevesebbet veszítettek (az AMuS szerint konkrétan 521 ezredmásodpercet).

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: