DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Formula-E

Biztonsági autóval kezdődött, mögötte is fejeződött be a Róma ePrix, Vergne győzött

Jean-Eric Vergne nyerte meg a Róma ePrix szombati versenyét. A szemerkélő esőben zajló futam a safety car mögött rajtolt el és amögött is ért fejeződött be. Vandoorne nagyot bukott.

Stoffel Vandoorne várhatta az első rajtkockából a piros lámpák kialvását a Formula-E világbajnokságának harmadik futamán, azonban arra várhatott, mivel a versenyigazgató a felvezető kör előtt nem sokkal jelezte, hogy a biztonsági autó mögött kezdődik meg a Róma ePrix első versenye.

A további sorrend Lotterer, Rowland, di Grassi, Vergne volt az első öt helyen. Kettő biztonsági autó mögött megtett kört követően elkezdődhetett a verseny, Lotterer és Vandoorne pedig össze is ütközött, szinte rögtön, így el is veszítették vezető pozíciójukat, ekkor az időmérőn hibázó Oliver Rowland került az élre.



Körökkel később azonban Rowland áthajtásos büntetést kapott, miután túl sok energiát használt fel a rajtot követően. Ennek nyomán Lucas di Grassi és Jean-Eric Vergne kezdtek komoly csatába az első helyért, közben pedig érkezett az üzenet, hogy Lotterer ötmásodperces időbüntetésben részesül.

Az első támadómódok felvételét követően alaposan megkavarodott a sorrend: Vergne, di Grassi, de Vries, Frijns volt az első négy sorrendje. Az utolsó tíz percre Frijns kiszorult az elsők közül, Vergne, di Grassi, de Vries és Bird egy másodpercen belül haladtak az élen.

Hat és fél perccel a leintés előtt aztán megtörtént a helycsere az élen: Lucas di Grassi megelőzte Jean-Eric Vergne-t. A brazil autója aztán hirtelen lelassult és ez óriási balesetet okozott a szűkös utcai pályán. Stoffel Vandoorne épp kikerülte volna a külső íven a lelassuló Audit, azonban épp egy huplin hajtott keresztül és irányíthatatlanul vágódott a falba a belga, mercedeses csapattársa, de Vries szintén áldozatául esett az ütközésnek.

 

A versenyt ezt követően már nem is indították újra, így a 2021-es szezon harmadik futamát Jean-Eric Vergne nyerte, a második helyet Sam Bird, a harmadikat pedig Mitch Evans szerezte meg. A tizedik helyről felzárkózó Bird ezzel átvette a vezetést a világbajnokságban.

A Róma ePrix első versenyének végeredménye:


 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: