DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Russell: Nem a 20. helyet érdemlem, képes vagyok nyerni

A Williams 23 éves pilótája úgy érzi, még lenne hová fejlődnie, de már most benne van a futamgyőzelmek és bajnoki harc potenciálja – ahogy tavaly a Szahíri Nagydíjon bebizonyította. Az első nagydíj előtt kijelentette: a Williams az utolsó háromban fog végezni idén.

A 2020-as szezon utolsó előtti versenyén koronavírus-fertőzött Lewis Hamilton helyére beugró George Russell a futamgyőzelem fő esélyese volt, és még a Mercedes bokszutcai hibája ellenére is megnyerhette volna a futamot, ám egy defekt megállította. A kilencedik hely és leggyorsabb kör révén így is első pontjaival távozott, melyek megszerzésére a Williams addig nem volt alkalmas.

„A tavalyi lehetőségem megmutatta, hogy amikor nyomás helyeződik rám, mikor a mély vízbe dobnak, képes vagyok biztos munkát végezni. Egy kicsit belekóstolhattam abba, milyen legelöl lenni. Hiszek magamban, hiszem, hogy képes vagyok rá” – mondta a BBC-nek adott interjúban Russell.

„Nem gondolom, hogy már kész termék lennék, azt hiszem, hogy van még hova fejlődni, de határozottan képesnek érzem magam a futamok megnyerésére és világbajnokságért való harcra. Végső soron olyan autót és csapatot kell találnom magamnak, amely a legjobb lehetőséget adja meg az említettre. Hiszen jönnek a legjobb éveim, ki kell használnom őket” – folytatta a brit tehetség, aki fiatal kora ellenére a versenyzői szövetség, a GPDA igazgatója lett.



A fiatal versenyző nem akarta, hogy szavait úgy értelmezzék, leszólná az elmúlt években sereghajtó Williamst: kiemelte, képesnek tartja jelenlegi csapatát is arra, hogy a jövőben újra sikereket érjenek el.

„A realitás talaján maradnak, tudják milyen ambícióim vannak és mindennél jobban szeretnének olyan autót biztosítani számomra, amely képes futamokat nyerni. Hűséges típus vagyok, fantasztikus időszakot töltöttem eddig náluk, ugyanakkor nem hiszem, hogy olyan versenyző lennék, aki a 20. helyet érdemli a bajnokságban.”

„A csapat egyértelműen képes arra, hogy felzárkózzon, de ez nem ebben az évben fog megtörténni. Reálisnak tartom közép- és hosszú távú céljaikat, emellett szerintem ígéretes dolgok történnek náluk. A csapat, mi az utolsó háromban fogunk végezni idén, de egészen biztos vagyok abban, hogy a Williams nem lesz utolsó 2022-ben” – tekintett előre a szabályváltozások szezonjára Russell. Más kérdés, hogy a Williamsnél ideivel együtt három évet töltő – és sokak szerint kvalitásai fényében elvesztegető – brit a csapatnál lesz-e egy év múlva ilyenkor.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: