DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Így jutottunk be a Bahreini Nagydíjra

Egy fikarcnyival sem lett egyszerűbb a nemhogy fogyó, de egyre csak sokasodó járványügyi intézkedések között belavírozni egy Formula-1-es paddockba, Ollé Iván fotósunk azonban sikerrel járt, és vakcinát is kap – de csak egy adagot.

Amióta lecsapott a koronavírus-járvány a világra, az F1 még a megszokotthoz képest is sokkal elérhetetlenebb, zártabb közeggé vált. Teljes szezonra szóló akkreditációval rendelkező kollégáink is csak alkalmanként, meghívásos alapon tehetik be a lábukat a száguldó cirkusz paddockjába. Így viszont Ollé Iván fotósunk nem is hagyta elúszni a lehetőséget, hogy részt vehet a 2021-es szezonnyitó Bahreini Nagydíjon.

k2dwpqe34shj0owouyc2_lg



Már a repülés sem olyan, mint régen. Iván Bécsből indulva, frankfurti átszállással érkezett meg Bahreinbe egy csak nagyjából harmadáig megtelt Lufthansán. A felszálláshoz PCR-tesztet kellett felmutatnia, majd a leszálláskor már a manamai reptéren ismét állhatott be a sorba egy újabb tesztre – de ez legalább már ingyenes volt. Innen egyenesen a hotelbe szállították, amit csak a negatív eredmény megérkezte után hagyhatott el. Az F1-gyel utazó személyzet mozgása azonban mindezen tortúrák után is erősen korlátozott: mobilapplikáción követik a mozgásukat, és csak a pálya és a szállás között közlekedhetnek.

glrg6a7wacdtg5zjc6jc_lg

A sajtóközpontban a körülményekhez képest kellemes légkörről számol be Iván, akinek meglátása szerint ide már valamivel több újságírót beengedtek, mint tavaly Imolában. A szabályok viszont nem változtak: az asztalok nagy távolságra vannak elhelyezve egymástól, mindenhol csak maszkban szabad mozogni, azt mindenki legfeljebb a saját asztalánál veheti le, táplálkozni is csak ott lehet. 

164609739_10158226505567066_9212058973747187940_o

Egy nagy változás 2020-hoz képest, hogy Szahírban immár rajongókat is nagy számban fogadnak. Nagyjából tízezer jegyet osztanak ki, és csak olyanok kaphatják meg, akik már átestek a Covid-19-en vagy felvették ellene a védőoltást, ám ezen jegyeknek már mindegyike el is kelt. Ismét felépült a szurkolói zóna különféle szórakozási lehetőségekkel, péntektől pedig be is népesül a terület, amin csütörtökön még az utolsó simításokat végezték. Védettséget igazoló okirat ide vagy oda, a szurkolók és a paddock népe nem vegyülhet egymással.

pz58tjt017oztaovxs19_lg

A bahreini állam felajánlotta az F1-nek, hogy a helyszínre érkező teljes személyzetnek beadja a vakcinát, amit a sport vezetése visszautasított, egyénileg rábízva a döntést a csapatok, a kísérőszemélyzet és a média tagjaira. Iván elfogadta a védőoltást, különleges helyzetéből adódóan pedig neki nem is kellett már a tesztek óta a helyszínen tartózkodnia, hogy mindkét dózist megkaphassa. Mivel tavaly ősszel – szintén az F1-hez kötődő, általunk is dokumentált történet során – már elkapta a koronavírust, a Bahreinben elvégzett orvosi vizsgálat megállapította, hogy a szervezetében lévő antitestek mennyisége miatt egyetlen dózis Pfizer-vakcina elegendő számára. Ezt a futamot követő hétfőn kapja meg, mielőtt elhagyná az országot. Legközelebb a szezon harmadik állomásán, a Portugál Nagydíjon lehet ott.

1nbneydjmal1yce1n9dx_lg

Ahogy azt az F1 ígérte, idén a paddockbelépők már újrahasznosított hulladékból készülnek, így a szezon első hétvégéjén ezzel is megismerkedhettünk. „Valaha plasztiküveg voltam. Most már nyakpánt vagyok az F1-ben!” – hirdeti magáról a nyakpánt. És ez még csak apróság ahhoz képest, hogy jövőre a Bahreini Nagydíjat már teljes egészében napenergiából nyert árammal világítják meg. 

164647198_252724476357303_5686948327961741273_n

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: