DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Ferrari: Nagy előrelépés az új motor

A Scuderia sportigazgatója, Laurent Mekies szerint már a pályára gördülés előtt tudták, hogy sokkal jobb lett az új erőforrás – azt viszont korai még megjósolni, mindez mire lesz elég.

Miközben 2019-ben még egyértelműen a Ferrari motorja tűnt a legerősebbnek a Formula-1-ben, tavaly óriási visszaesést produkáltak ezen a téren. Az FIA még az azt megelőző idény végén vizsgálta a maranellóiak erőforrásának szabályosságát, s bár nem minősítették illegálisnak azt, egy titkos paktumot kötött egymással a két fél, s ezt követte a látványos 2020-as küszködés.

ferrari-bahrein-teszt-sainz-1



A Scuderia éppen ezért új motorral rukkolt elő 2021-re, s a tesztek alapján úgy tűnik, sikerült az előrelépés. Laurent Mekies, a vörösök sportigazgatója szerint ezt már a gyárban elvégzett szimulációk alapján is tudták:

„A motor jobb, efelől nincs kétség” – idézi Mekiest a RaceFans.net szaklap. „Nem is kell kimennünk a pályára ahhoz, hogy ezt tudjuk, már a próbapadokon is láttuk, hogy nagyot léptünk előre az erőforrás terén. Hogy ez elég lesz-e? Attól függ, a többiek mennyit fejlődtek ez idő alatt. Ezt csak a saját motorfejlesztési tapasztalataink alapján tudjuk megbecsülni, szóval szerintem kell egy vagy két futam, mire meglátjuk, ki hol áll.”

A szakember ugyanakkor nem akart jóslátokba bocsátkozni a versenyképességükkel kapcsolatban: „Abban a fázisban járunk, amikor próbálunk biztosra menni, hogy azt látjuk a pályán, amit látnunk kell. Igyekszünk elérni, hogy ne terelje el a figyelmünket az, ami körülöttünk zajlik. Biztosra kell mennünk, hogy amit a gyárban láttunk, az a pályán is visszaköszön. Igaz ez a motorra, az aerodinamikára, a felfüggesztésre, és így tovább.”

Mekies azt is elmondta, hogy bár a háromnapos bahreini teszt során nem volt komoly gondjuk, ez nem jelenti azt, hogy nem kellene további lépéseket megtenniük előre minden területen.

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: