DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Alonso egykori csapattársa már úgy érezte, belehal a Covidba

Emlékszünk még Tarso Marquesre, Fernando Alonso első F1-es csapattársára? Az egykori brazil pilóta elismerte, annyira súlyos állapotban volt a koronavírus miatt, hogy már elkönyvelte, meghal.

Marques 1996 és 2001 között versenyzett a Formula-1-ben a Minardi színeiben, most komolyan megérintette a halál szele. Bár a legnehezebb napokon már túl van a 45 esztendős brazil ex-pilóta, még mindig komoly gondjai vannak. Teljesen ledöntötte őt a semmiből viharsebességgel támadó vírus, amikor pedig teljesen reménytelennek tűnt a helyzete, hogy ezt élve megússza, még végrendeletet is írt.

Tüdejét 85%-ban használhatatlanná tette a koronavírus, így került a kórház intenzív osztályára, ahol úgy érezte, itt a vég. „Teljesen rendben volt az életem, mindig is egészségesen éltem, az étkezésemre is odafigyeltem és minden nap edzettem. Úgy gondoltam, velem úgysem történhet semmi gond, akikért igazán aggódtam, azok a szüleim” – emlékezett vissza az eseményekre Tarso Marques a Motorsport.com szakoldal hasábjain.

„Aztán alig két órával azután, hogy koronavírussal diagnosztizáltak, máris éreztem, hogy nehezen lélegzem. Újabb egy órával később már nem is tudtam önállóan lélegezni. Most, ennyi idővel később, amikor ezt az interjút adom, még mindig csak tüdőkapacitásom 30%-a használható.”

Marques az itt még újonc Alonsóval 2001-ben a Minardinál


„Az első három-négy nap a kórházban, az olyan volt, mint egy terror, gyakorlatilag az ember halottként van ott, ez teljesen tönkretesz. Rengeteg gyógyszert kaptam, minden három órában például injekciókat, gyulladáscsökkentő szteroidokat. Kilenc napon át szinte nem is aludtam, az oxigént pedig maximális intenzitással kaptam.”

„Utána pedig egyik dolog után jött a másik, gyomorfájás, a semmiből allergiás reakciók a lábaimban, még mindig tele vagyok foltokkal. Olyan pokoli fejfájásom volt folyamatosan, hogy két napig zokogtam. A vírus mindenemet egyszerre támadta. Úgy tűnt, a kór egyáltalán nem adja fel, azt éreztem, biztosan meg fogok halni, annyira erős volt az érzés, hogy végrendeletet is írtam. Ilyen állapotban feküdtem még két napon át. Amikor elkezdtem végre kicsit jobban lenni, éjszakánként arra riadtam fel, hogy a javulásom csak egy hamis álom volt” – tette hozzá Marques.

Az orvosok kitartó munkájának és a pilóta szerencséjének hála azonban túlélte a legkritikusabb napokat és most már tudja, teljesen felépülhet, de ez még hosszú időt vesz igénybe. A jelenlegi mezőnyből Lewis Hamilton, Sergio Perez, Charles Leclerc, Lando Norris, Lance Stroll és Pierre Gasly esett át a Covid-fertőzésen, de egyikük sem szorult kórházi kezelésre. Marquesnek nagy szerencséje volt, hogy ezt túlélte.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: