DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 19. kedd
F1

Bemutatkozott az Aston Martin és a zöldbe öltözött Vettel

Szerdán színt vallott az Alpine melletti másik identitást váltó F1-es csapat, az Aston Martin. A Racing Point utódja visszahozza a zöld színt a rajtrácsra, reményei szerint pedig új lendületet lehel Sebastian Vettel karrierjébe.

Hosszú ideje lógott már a levegőben az Aston Martin Formula-1-be való beszállása, több csapattal is szóba hozták már a márkát az elmúlt években. A brit autógyár a Red Bull szponzora volt az elmúlt fél évtizedben, ennél azonban komolyabb terveket dédelgetett, azzal pedig, hogy Lawrence Stroll és konzorciuma megvásárolta előbb a korábbi Force Indiát, majd az Aston Martinban is többségi tulajdonrészt szerzett, megszületett a kellő bolygóegyüttállás ahhoz, hogy 2021-ben visszatérjen az F1-es rajtrácsra a márka, folytatva 1959-60-ban teljesített nyúlfarknyi, öt nagydíjrészvételből álló történelmét. A visszatérés azonban most tulajdonképpen csak névleges: a technikát továbbra sem az Aston Martin gyártja, a motort, a váltót és a hidraulikát idén is a Mercedestől szerzi be a csapat, a mérnöki stáb pedig ugyanaz a silverstone-i gárda, amelyet az elmúlt években Force Indiaként és Racing Pointként emlegettünk. A gyári háttérrel érkező komolyabb pénzügyi támogatás azonban a csapat vezetőségének reményei szerint éreztetni fogja hatását.

EvjyTSEXEAU4OK7



Az istállót továbbra is Otmar Szafnauer vezeti, az egyik versenyzői ülésben pedig maradt a tulajdonos fia, a tavaly két dobogót és egy pole-pozíciót is szerző Lance Stroll, míg a távozó Sergio Perez helyét egy nagykaliberű szerzemény, a négyszeres világbajnok Sebastian Vettel foglalja el a Ferraritól érkezve. 

A közép-európai idő szerint szerdán 16 órakor kezdődött online bemutató házigazdája a brit színésznő Gemma Arterton volt, aki elsőként a csapat ügyvezető igazgatóját, Lawrence Strollt szólította a színre, aki önmaga, a csapat és az Aston Martin elkötelezettségéről adott meggyőző szónoklatot.

Ezt követően máris Vettelé és Lance Strollé lett a főszerep, akik lerántották a leplet a stúdióban pihenő, brit zászlóval letakart versenyautóról, amely által a Caterham 2014-es búcsúja óta először tér vissza a zöld szín a versenypályára. A csapattal maradt szponzor, a BWT idén már nem tehette meg, hogy teljesen rózsaszínre festesse az autót, néhány pink csík azonban a festésben is emlékeztet a víztechnológiai cég jelenlétére. A bemutató során még olyan hírességek is bejelentkeztek, mint az amerikai futball sztárja, Tom Brady, valamint az Aston Martinhoz köthető James Bond-karakter egyik leghíresebb megformálója, Daniel Craig.

Ezzel a mezőny tíz csapatából hét már felfedte 2021-es valóját. Csütörtökön a Haas, pénteken a Williams, jövő szerdán pedig a Ferrari folytatja a sort.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: