DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Sainz: Csak nehogy két győztese legyen egy nagydíjnak

A Red Bull versenyzőivel ellentétben a Ferrari pilótapárosa szívesen kipróbálná a Formula-1 által már idénre belebegtetett sprintversenyeket, de attól Charles Leclerc és Carlos Sainz is óva int, hogy egy lapon említsük a szombati és a vasárnapi győzteseket.

Az ötlet, hogy egy nagydíjhétvégén belül két különálló esemény keretében is rajtrácsról indulva csapjanak össze egymással a versenyzők, teljesen újszerű a Formula-1-ben, ám idén a tervek szerint három helyszínen kipróbálná a szombati kvalifikáció idősávjában rendezett sprintversenyeket a sorozat. Stefano Domenicali színrelépésével a valamiféle fordított rajtrács integrálása lekerült az asztalról, így pedig már a csapatok is támogatásukról biztosították a vezetőséget az új ötlet kipróbálását illetően. Bár még néhány egyeztetés szükséges, de Domenicali szerint még az idénynyitó előtt véglegesítik, hogyan is fog pontosan kinézni a lebonyolítás a Monzára, Montrealra és Interlagosra tervezett extra eseményen.

ferrari-spa-2020



Az aggályok között felmerül, hogy talán az F1 minden korábbi újításához képest jobban szembe menne a hagyományokkal, ha mostantól ezeken a hétvégéken nem egy, hanem két győztesről (a sprintversenyéről és a vasárnapi futaméról) szólnának a hírek, ami a győzelmi és egyéb eredményességi statisztikákat végérvényesen összekuszálná. 2019-ben a Superbike-világbajnokság lépett hasonló útra, amikor a hagyományos hétvégi két versenye mellé felvett egy rövidebb sprintversenyt, amit viszont – noha kevesebb pont jár érte – teljes értékű győzelemként könyvelnek el azóta.

Max Verstappen és Sergio Perez nemrég kételyeiket fejezték ki a sprintversenyek indokoltsága kapcsán. Hozzájuk képest a Ferrari pilótái egyáltalán nem elutasítóak az ötlettel szemben, de azt ők sem szeretnék, ha a rendszer teljesen semmibe venné a hagyományokat.

„Egészen érdekes” – kezdte Leclerc a Ferrari csapatbemutató eseményén. „Szerintem ki kellene próbálnunk legalább egyszer, aztán jobban átlátnánk, hogyan is működne ez a pontokkal meg mindennel. A legfontosabb szerintem, hogy a főverseny továbbra is a fő verseny maradjon, ne csökkenjen az értéke. De én örülnék, ha egyszer kipróbálnánk, és lenne egy olyan rövidebb versenyünk, amelyen többet támadhatunk.”

Sainz szerint az idei szezon éppen megfelelő arra, hogy ilyesmivel kísérletezzen az F1 – és ez még nem jelentene kötelezettséget arra, hogy a sprintversenyek a jövőben is állandóan visszatérő elemei maradnának a naptárnak.

„Ez is egy olyasmi, amiről nem fogjuk megtudni, hogyan működik, amíg ki nem próbáljuk. De számomra szuperfontos, hogy a fő esemény ne értéktelenedjen el ezáltal. Veszélyes terep lenne, ha néha két győztest hirdetnénk ki egy nagydíjhétvége után. Ügyelnünk kell arra, hogy csak egy győztese legyen azoknak a hétvégéknek is, amelyeken két versenyt futunk. De egyébként ha van olyan év, amelyben ezt érdemes kipróbálni, az éppen 2021. A nagy változások előtt szerintem ez egy jó lehetőség arra, hogy megnézzük, milyen is lenne egy ilyen.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: