DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 30. kedd
F1

Többen is büntetőpontokkal kezdik a 2021-es szezont

Bár március végén új szezon kezdődik az F1-ben, nem mindenki indulhat tiszta lappal. Tavaly Lewis Hamilton közel került az eltiltáshoz büntetőpontjai miatt, és idén is az ő nevével indul ez a lista.

2014-ben vezették be a büntetőpontos rendszert, aminek az volt a célja, hogy kedvét szegjék a pilótáknak a szabálytalankodástól. Ugyanis azon túlmenően, hogy a vétségükért azonnali büntetést kapnak a versenyzők, minden egyes kihágásért büntetőponttal is sújtják őket.

Amennyiben egy pilóta 12 egységet felhalmoz a licenszére, automatikusan eltiltják a következő versenyhétvégéről, ehhez került közel tavaly Lewis Hamilton, aki a 2020-as Orosz Nagydíjon végzett szabálytalan rajtpróbái miatt egy ideig úgy festett, hogy már csak két pontra van az eltiltástól, végül az FIA meggondolta magát ezt illetően és 8 pontja maradt a hétszeres világbajnoknak.



A rendszer sajátossága, hogy minden pont egy naptári év után törlődik, így Hamilton is kevesebb egységgel rendelkezik mára, azonban még így is az ő nevével az élen kezdődik a vonatkozó lista. Íme, a pilóták büntetőpontjai a 2021-es szezon előtt:

Lewis Hamilton és George Russell – 6 pont
Lando Norris – 5 pont
Kimi Raikkönen – 4 pont
Antonio Giovinazzi, Lance Stroll és Charles Leclerc – 3 pont
Sergio Perez – 2 pont
Daniel Ricciardo, Esteban Ocon és Carlos Sainz – 1 pont

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: