DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Hivatalos: 2025-ben debütálnak az F1 világmegváltó erőforrásai

Erőteljes és az érzelmeket célzó erőforrásokkal készül nagyot gurítani a Formula-1 néhány év múlva. Csütörtökön több nagy döntésről szavazott az F1 Tanács, amik meghatározzák a sorozat jövőjét.

Komoly összefogásról tanúskodott a Formula-1 csütörtökre összehívott online ülése, amelyen a száguldó cirkusz, az FIA és az F1-es csapatok képviselői fontos ügyekben tárgyaltak. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a felek egyhangúlag támogatták az erőforrások fejlesztésének befagyasztását, és  mint kiderült, a következő generációs, 2025-ben érkező konstrukciók alapelveit is hasonló fogadtatásban részesítették. Mint a bejelentés kapcsán fogalmaztak, „a sport számára ez egy jelentős előrelépés, ami tükrözi az FIA, a Formula-1 és a csapatok közötti összefogást.”

 00120037_216



A 2025-ben debütáló új motorok kifejlesztése kapcsán öt kritikus pontot fogalmaztak meg a döntéshozók: a technológia legyen fenntartható és az autóipar számára releváns; az üzemanyaga teljes mértékben megújuló erőforrásokból származzon; csökkentse a kiadásokat; legyen vonzó az új gyártók számára; kialakítása legyen „erőteljes” és bírjon „érzelmi” töltettel. Egy munkacsoport a részletek kidolgozása érdekében már munkához is látott. Tagjai között jelenlegi motorgyártók és üzemanyagszállítók, valamint potenciális új résztvevők is képviseltetik magukat. Az FIA külön kiemelte, az új konstrukciók kapcsán mennyire fontosnak tartja a költségek csökkentését és a szénsemlegesség elérését.

A fenti bejelentésekkel tisztán kirajzolódott az F1 előtt álló következő évtized. 2022-ben befagyasztják az aktuális, 2014-ben debütált hibrid motorok fejlesztését, amiket 2024 végéig használnak. A következő évben aztán érkeznek azok a konstrukciók, amelyek várhatóan nagy horderővel bírnak majd, így potenciálisan befolyásolhatják az autóipar uralkodó trendjeit, valamint új életet lehelnek az egyre kevésbé népszerű belső égésű motorokba.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: