DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 11. szombat
F1

F1: Fordított rajtrács nem, sprintfutam talán

Egy újító ötletet elvetett, egy másikat azonban már idén gyakorlatba ültetne a Liberty Media új vezérigazgatója. Jöhetnek a szombati F1-es sprintversenyek.

A tavalyi rendhagyó Formula-1-es szezon során igazán közel kerültünk ahhoz, hogy a nagydíjversenyzéstől meglehetősen távol álló megoldást lássunk F1-es hétvégén, nevezetesen fordított rajtrácsos futamot. A rendhagyó formátum kipróbálásához minden csapat jóváhagyására szükség lett volna, ám a Mercedes határozottan ellenezte az ötletet, amit a döntéshozók így kénytelenek voltak elvetni. Az újító hadművelet azonban ezzel nem ért véget, a Liberty Media új vezérigazgatójaként Stefano Domenicali arról beszélt, hogy most egy másik megoldás került terítékre.

00120026_506



"A fordított rajtrácsnak annyi, ennyit elárulhatok. A vonzalom fenntartása érdekében fontos elgondolkodni új ötleteken, de a versenyzéshez való hagyományos hozzáállást nem kell elhagynunk. Amikor kétnaponta változtattunk az időmérős formulán, azzal megégettük magunkat, szóval ezt el kell kerülnünk. A jelenlegi formátum szerintem kellően stabil" - beszélt az időmérő lebonyolítási lehetőségeiről Domenicali.

"Most az úgynevezett szombati sprintfutam ötletét fontolgatjuk. Arra gondoltunk, hogy ezt idén kipróbálhatnánk. A megfelelő fórumokon zajlik a kommunikáció a csapatokkal, és szerintem ez lehet az egyetlen érdekes idevágó megoldás" - idézte őt a Motorsport.

Domenicali szerint egy másik fontos terület az újoncoké, akik az egyre szigorodó tesztkorlátozások miatt az utóbbi időszakban nagyon kevés lehetőséget kapnak a bizonyításra. "Ismét teret kellene adnunk az újoncoknak, az igazi újoncoknak. A kevesebb teszt miatt a szabadedzéses szereplések mellett más lehetőséget is teremtenünk kellene számukra. Talán szervezhetnénk eseményeket, a középpontban velük. Megfelelő számú fiatal jutott be az F1-be, de ezt a folyamatot nem szakíthatjuk meg" - vetette fel a vezérigazgató.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: