DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Vettel: Nem győzködtem a Ferrarit

Mostanra teljesen elfogadta a Scuderia döntését a német, miszerint nem hosszabbítottak szerződést vele, és nem hiszi, hogy egész életen át emészteni fogja a tudat, hogy nem ért csúcsra velük.

Sebastian Vettel hat évet töltött el a Ferrarinál, s bár ez idő alatt 14 futamgyőzelmet szerzett, a végső célt, azaz a világbajnoki címet nem sikerült elérnie velük. Ráadásul az utóbbi években inkább a hibáival hívta fel magára a figyelmet, ezért a maranellóiak még a 2020-as évad kezdete előtt úgy döntöttek, hogy elválnak az útjaik – holott korábban úgy fogalmaztak, hogy a négyszeres vb-győztes az elsődleges választásuk. Vettel a Racer szakoldalnak adott interjújában elmondta: bár megértenie mostanáig sem sikerült teljesen a Scuderia választását, de ezt nem is érzi feladatának:

vettel-ferrari-2020-szahirgp



„Nem kell megértenem a Ferrari döntését, hogy őszinte legyek, úgysem változtat semmin. Nem így tekintek erre és nem így dolgozom. Rendben van ez számomra, teljes mértékben elfogadtam, és amikor Mattia elmondta telefonon a dolgokat, minden világos volt. Nem akartam visszaküzdeni magam vagy meggyőzni őt az ellenkezőjéről – egyáltalán nem. Úgy gondolom, amint becsukódik előtted egy ajtó, egy másik kinyílik, de nyilván némi időbe telt ez és felvetett néhány kérdést, hogy melyik ajtót is szeretném kinyitni. Nem arról van szó, hogy olyan sok csapat közül választhattam volna, hanem arról, hogy mit is akarok csinálni a jövőben, a Formula-1-ben akarok-e maradni vagy sem. De döntöttem, és ki is nyílt egy kapu.”

Vettel elismerte, hogy a koronavírus-járványnak is köszönhetően más megvilágításba kerültek számára a dolgok, ezért is mérlegelte komolyan azt, hogy maradjon-e az F1-ben. Ezt végül az Aston Martin színeiben teszi meg a 2021-es idénytől kezdődően, de ő is tudja, hogy már a karrierje vége felé közeledik: „Eléggé racionális vagyok ilyen szempontból, nem látom magam még 40 évesen is a Formula-1-ben versenyezni. Szóval lesz még néhány évem, de nincs szó tíz további évről. Ezzel tisztában kell lenned, és szerintem azok után, amit elértem a sportban, eljött az idő és a lehetőséges, hogy átgondoljam, mit is akarok legközelebb csinálni. Nyilván már ismerjük a végeredményt, aztán meglátjuk, hogyan alakulnak a dolgok.”

A német pilóta úgy érzi, nem lesz olyan jelentős az átállás az Aston Martinhoz érkezve, hogy az gondot okozna számára: eleve privilégiumnak érzi, hogy mindig a saját ügyeit intézhette és a saját döntéseit hozhatta meg. Ami pedig a Ferrarinál elmaradt vb-címet illeti, Vettel úgy érzi, nem fogja élete végéig emészteni a kudarc:

„A vb-cím lett volna a nagy dolog, szóval nyilván valami elmaradt, de biztos vagyok benne, hogy ez nem fog egész hátralévő életemben frusztrálni. Úgy gondolom, minden okkal történik – a jó és a rossz dolgok egyaránt –, az elmúlt hat évben pedig rengeteget tanultam a pályán mutatott teljesítményt és sok mást illetően is. Ez segíteni fog a hátralévő Formula-1-es utam során és az F1-en kívül is, amit magamról és az emberekről tanultam… Meggyőződésem, hogy gazdagabban távozom, és ez alatt nem anyagi szempontokat vagy a több győzelmet értem, hanem a tapasztalatokat és mindazt, ami segíteni fog az utamon.”

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: