DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Grosjean: Túl sok volt a pilótáknak a rengeteg ismétlés

A bahreini baleset elszenvedője részben egyetért Daniel Ricciardóékkal, akik szerint nem kellett volna olyan sokszor visszajátszani a felvételeket, de a francia versenyző megérti a másik oldalt is.

Romain Grosjean a november végi Bahreini Nagydíj szenvedett ijesztő balesetet, amelyet néhány égési sérüléssel megúszott a kezén – igaz, a minap posztolt fotók alapján még mindig nincs a legjobb állapotban a bal keze. A futamot természetesen félbeszakították, az újraindításra várva pedig az adásrendező többször is megismételte a Haas pilótájának incidensét. Ezt többek között Daniel Ricciardo is szóvá tette akkor: az ausztrál szerint a versenyzők érzéseivel játszottak a folyamatos visszajátszásokkal. Most maga Grosjean is elmondta az álláspontját erről a Motorsport-Total.com szaklapnak nyilatkozva:

grosjean-baleset-bahrein-dppi



„Mindkét oldalt meg lehet érteni. Szerintem a versenyzőknek túl sok volt akkor látni a felvételeket. Úgy vélem, mindent meg kell vizsgálni, de a jövőben nincs ellenemre, hogy megmutassák ezeket a felvételeket. Ezzel minden versenyzőt tanítani tudunk arra, hogyan viselkedjenek ilyen helyzetekben. Természetesen vannak szabályok, mikor és hogyan osztjuk meg őket. De remélem, egy nap dolgozhatunk és oktathatunk vele. Már viccelődtem is Ayao Komatsuval, a Haas főmérnökével, hogy ha visszatérnék a Formula-1-be, nem lenne szükségem arra, hogy leteszteljék, ki tudok-e szállni az autóból, elvégre a királya vagyok ennek!”

Az F1-nek búcsút intő Grosjean szerint csapattársa, Kevin Magnussen példájából tudja, mennyire megviselhette a versenyzőket az állandó ismétlés, ennek ellenére megérti az F1 álláspontját is: „Noha látott kiszállni az autóból, továbbra is azt gondolta, hogy ’nem lehet életben egy ekkora becsapódás után’. Emlékeim szerint ez volt a legnagyobb baleset, amit valaha láttam. Azoknak a srácoknak, akiknek utána vissza kell ülniük az autókba, nagyon-nagyon nehéz volt ezt újra és újra megnézni.”

„Másrészt viszont a Formula-1-et is meg lehet érteni. Ez egy rendkívüli felvétel, úgyhogy érthető. Hosszú időbe telt, mire megjavították a korlátot, a közönség számára pedig fontos, hogy megértse a folyamatot és lássák újra meg újra, ahogy kiugrom az autóból. Ez nem álom, nem hamis képek és nem is a képzelet szüleménye. Szóval megértem mindkét felet. Hétfőn pedig minden újság címlapján ott volt a kép, ahogy Romain Grosjean kijön a tűzből. Ilyen szempontból ez igen jelentős volt.”

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: