DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

„Yuki meg fogja futtatni Pierre-t a pénzéért”

Az Alpha Taurinál idén debütáló Yuki Tsunoda F2-es főnöke, Trevor Carlin szerint a fiatal japán gyorsan fel fogja venni az F1 ritmusát, így sokaknak meglepetést okozhat majd újoncévében.

Félig új felállással fog nekivágni a 2021-es idénynek az Alpha Tauri, amely a megtartott Pierre Gasly mellé Yuki Tsudonát igazolta le. A japán versenyző, aki ezzel az első 2000-es években született Formula-1-es pilóta lesz, egyetlen F2-es évad után léphet fel a királykategóriába. Az utánpótlás-sorozatban a Carlin színeit erősítette, amely csapat így már 27 (!) versenyzőt juttatott F1-es üléshez, s amelynek főnöke, Trevor Carlin igencsak nagy reményeket fűz Tsunodához:

tsunoda-alphatauri-rb



„Óriási öröm volt vele dolgozni” – idézi szavait a Motorsport.com szakoldal. „Csak egyetlen szezonig ment nálunk, de mindent megtett és még többet is annál, mint amire számítottunk. Majd az idő eldönti, hol is végez majd az erősorrendben, de szerintem izgalmas jövő áll előtte, és ha nem terheli túl az F1-es környezet, akkor nem látom okát, miért ne érhetné el azt, amit Lando Norris csinál, sőt akár egy kis Max Verstappen is lehet benne. Megvan benne a természetes képesség, hogy gyorsan tanuljon és kiismerje az autót, csak ezt kell átültetni az egyes bajnokságokra. Ha olyan gyorsan veszi fel a fonalat az F1-ben is, mint tette azt az F2-ben, akkor szerintem meg fogja futtatni a pénzéért Pierre-t, amint a mezőny visszaér Európába.”

Tsunoda összetettbeli ezüstérmes lett a Formula-2-ben, míg a Carlin által említett Norris annak idején bronz után debütált a száguldó cirkuszban. Éppen ezért a csapatvezető szerint nem is kérdés, hogy a japán képes lehet arra a teljesítményre, mint a brit:

„Abszolút, egy árnyalatnyi kétségem sincs felőle. Hiányzik némi tapasztalat neki Landóhoz viszonyítva, de összességében a tempója és az autó vezetésének megértése megvan nála. Készen áll, ez biztos. Yuki esetében a lényeg, hogy gyorsan tanul. Az F1-ben pedig még több is az edzésidő, ez segíteni fog neki. Rengeteg új pályára kell majd mennie, de nem úgy tűnt, mintha problémát jelentene számára felvenni a ritmust, Szocsiban is például egyből gyors volt. Nagyon reménykedem. Számíthatunk néhány incidensre az első fordulók során, de amint ezen túljut, szerintem néhányakat sokkolhat.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: