DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Sainz nem fél, hogy a Ferrari fölfalná őt

Az elmúlt évtizedben nem kifejezetten jöttek be a számításaik azoknak az F1-es versenyzőknek, akik a Ferrari felvirágoztatásával szerettek volna a csúcsra jutni. Sainz szerint azonban Alonso és Vettel sem elrettentő példa.

Három világbajnok is versenyzett a Ferrarinál a 2010-es években, ezen időszak alatt azonban sem Fernando Alonso, sem Kimi Raikkönen, sem Sebastian Vettel nem tudott újabb bajnokságot nyerni a csapattal. Alonso és Vettel karrierjének alakulása különösen hasonló, hiszen mindketten a Formula-1 aktuális legjobbjaként, legsikeresebbjeként érkeztek Maranellóba annak reményében, hogy a schumacheri építkezést megismételve vezethetik vissza a csapatot a csúcsra. Mindkettőjüknek voltak ugyan éveik, amikor közel kerültek a bajnoki címhez, végül azonban a spanyol és a német is a Ferrari vezetőségétől elhidegülve, a vörös eszmeiségből kiábrándulva, kedvetlenül távozott, 5-6 éves periódusukat pedig inkább kudarcként könyveli el a közvélemény.

131851137_2555488128077330_6913246856634388107_n



Bár Carlos Sainz nem rendelkezik sikerhalmozó F1-es előélettel, hiszen eddig csupán két dobogót jegyzett a McLarennel, a spanyolt mégis sokan figyelmeztetik arra, elődei példája alapján akár romba is döntheti egy-egy sikeréhesen érkező versenyző karrierjét a csapat és a vörös overall jelentette teher. A spanyol azonban nem ért egyet ezzel az állítással, és épphogy a stabilitást igyekszik megtalálni a Ferrarinál azt követően, hogy előző három csapata mindegyikénél három évnél kevesebb időt tölthetett. 

„A Ferrari nem olyan csapat, amely felfalná a versenyzőit. Nézzük csak meg Vettel karrierjét: melyik versenyző ne szeretett volna eltölteni öt olyan évet a Ferrarinál, mint ő? Én két évnél többet egyik csapatomnál sem töltöttem eddig, szóval ha a Ferrarira azt mondjuk, hogy megeszi a versenyzőit, akkor mit csinál a Renault, a Toro Rosso és a többiek? Alonso szintén öt évet töltött itt – ez nem a versenyzők felemésztése, inkább a versenyzők körforgása” – idézi Sainz érvelését a Motorsport.

„Persze én is szeretném, ha meglenne a saját ciklusom, szeretnék hasonló környezetet kialakítani magam körül, mint a McLarennél. Már van tapasztalatom abban, hogyan építsünk ki egy csapatot, és remélem, hogy itt is ugyanolyan, hasonló vagy jobb közeg vesz majd körül, mint a McLarennél. Mindent megteszek majd ennek érdekében.”

Sainz előszeretettel hangoztatja, milyen sok szempontból idilli környezetbe került Wokingban, ennek a két évnek pedig a fejlődésében is fontos szerepe volt. „A McLaren lehetővé tette számomra, hogy a legjobb versenyzőt hozzam ki magamból. Már egy feljavított verziója vagyok annak, aki a Toro Rossónál és a Renault-nál voltam. Jobb lettem a versenyeken, a rajtoknál, az időmérőkön – az előrelépés folyamatos és talán gyorsabb is, mint gondoltam.”

Mindenesetre akár felfalja Sainzt új csapata, akár nem, érdekes egybeesésként újabban Vettel is a táplálkozási szokásokról beszélt, csak kicsit más módon.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: