DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Egyéb

Vettelnek elege van az F1 pazarlásából

Ritkán hallható környezettudatos oldalát fedte fel Sebastian Vettel, aki az embereket kevesebb hús fogyasztására buzdítja, a Formula-1-et pedig elmarasztalja a bioüzemanyagok lassú bevezetése miatt.

Az F1-ben Lewis Hamiltonról a leginkább köztudott, hogy mennyire környezettudatos életmódot próbál élni, csökkentve saját ökológiai lábnyomát, és erre az eszmeiségre igyekszik ösztönözni követőinek millióit is. Sebastian Vettel ezzel szemben ritkán beszél a magánéletéről, a versenyzésen kívüli világáról, ám a Ferraritól távozó versenyző most a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak szokatlan módon megnyílt, elárulva, mennyire zavarja is őt az F1 és a társadalom energiapazarlása.

„Bizonyos versenyek előtt vadászrepülőgépek és üres utasszállítók szállnak át a célegyenes felett” – hívta fel a figyelmet a pusztán a látványt szolgáló légi attrakciókra. „Egyes szponzorok ezt önmaguk reklámozására használják, máshol talán az országok az erejüket demonstrálják ezzel. Viszont ez már egy elavult és értelmetlen erőforráspazarlás. Egészen abszurd, hogy a világjárvány évében is ilyenek történtek, amikor nem is voltak nézők a helyszínen. Ha kinyitnánk a szemünket és körülnéznénk, számos dolgot találnánk, amit feleslegesen csinálunk. Miért ne lehetne ebben az F1 az iránymutató?”

00119019_811



„Az F1 elsősorban egy szórakoztató vállalat, de vannak olyan dolgaink, amelyek felett már eljárt az idő. Globális sportként rendelkezünk a szükséges felülettel ahhoz, hogy az egész világ számára példát mutassunk és a megfelelő üzeneteket továbbítsuk. Van, aki a legjobb akkumulátort, más a legjobb hibrid technológiát igyekszik kifejleszteni, de a csapatok egyéni stratégiáival nem megyünk sokra. Az F1-nek egy egységes stratégiára van szüksége, és éppen elég hosszú ideig hagytuk már figyelem kívül a környezettudatos technológiákat.”

Vettelt bosszantja, hogy a sport még az üzemanyagok terén sem tartja kellően fontosnak a megújuló erőforrások használatát és annak hirdetését, szerinte ezen a téren a társadalom hamarosan be is előzheti a csúcstechnológián alapuló sportot.

„Például fordíthatnánk annak megvalósítására a tudásunkat, a versenyszellemünket és a fejlesztési sebességünket, hogy a szintetikus üzemanyagok is elérhetővé váljanak a benzinkutakon elfogadható áron. Ehhez képest az F1-ben az üzemanyagnak 2022-től is csak 10%-ban kell tartalmaznia szerves anyagot. És az új szabályokkal, 2025/26-ra is csak 30%-ra nő ez az arány. Ezt rendkívül elszomorítónak tartom, hiszen 2025-re már egész biztosan mindenhol megtalálhatóak lesznek olyan töltőállomások, amelyeken 100%-ban megújuló energiaforrásból származó üzemanyaghoz juthatunk hozzá. Hol van itt az F1 úttörő szerepe?”

00120031_037

A német rámutatott, saját életét is igyekszik fenntartható, pazarlásmentes módon élni: ugyan Hamiltonnal ellentétben ő nem vegán, ám alaposan megválogatja, hogy mit eszik, lehajol az utcán eldobott szemétért és a vonattal való utazástól sem ódzkodik.

„Nem az a típusú ember vagyok, aki reggeltől estig azt ellenőrizgeti, hogy mindenhol le vannak-e kapcsolva a lámpák. Viszont a hozzáállásomat illetően egyre tudatosabb vagyok. Mindig előre eltervezem, hogy autóval vagy vonattal érdemesebb-e közlekedni, és hogy vannak-e menetrendszerinti repülőjáratok, ha megyek valahova. Otthon szintén igyekszem hatékonyan bánni az erőforrásokkal. Csak olyan dolgokat veszek, amikre tényleg szükségünk van, és semmit nem dobok ki. Ha minden nap eszerint élünk, akkor egy idő után ez válik a normává” – mondta, majd rátért a táplálkozási szokásaira.

„Egyre több zöldséget és egyre kevesebb húst eszek. És csak olyan húst, ami nem ipari állattartásból származik. Iszonytatónak tartom az állattenyésztésnek ezt a formáját, ami ráadásul a környezetre is rendkívül káros. Ha húst eszek, akkor csakis olyat, ami regeneratív mezőgazdaságból érkezik, amely fajspecifikus legelőket használ. Ennek pozitív hatása van az éghajlatra is, én pedig egyszerűen csak tudni szeretném, honnan származik az ételem. Ráadásul a hús ízében is érezhető a különbség” – mutatott rá a német, majd amikor felhívták a figyelmét, hogy nem mindenki engedheti meg magának az ilyen húsok fogyasztását, hozzátette: „Ez igaz, de ki mondja, hogy minden nap húst kell ennünk, akár kétszer is? Mindannyiunknak jobb lenne, ha a minőséget a mennyiség elé helyeznénk.”

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: