DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

„A McLaren már nem az a hűvös csapat, mint régen”

Egykori világbajnokuk, Mika Hakkinen beszélt elismerően a wokingi gárda fejlődéséről: a finn klasszis a csapat teljesítményét és az imázst érintő átalakulását is csak dicsérni tudta.

Néhány éve egyértelmű fejlődő tendenciát mutat a McLaren: Zak Brown vezérigazgató és Andreas Seidl csapatfőnök vezetésével idén már több dobogós helyezést szereztek, sőt 2012 óta először a konstruktőri világbajnokságon is befértek az első háromba. Mika Hakkinen, a wokingiak korábbi kétszeres világbajnoka ugyanakkor nemcsak a teljesítményt érintő változásokra hívta fel a figyelmet, hanem arra is, hogy mennyivel lazább a csapat arculata a korábbi évekhez képest.

mclaren-abudhabi-f1



„Ha a teljes képet nézem, a marketinges csapat briliáns munkát végzett az alakulattal” – nyilatkozta Hakkinen az At The Controls podcast adásában. „Az imázs nagyon fontos része egy csapatnak. Ha visszatekintek arra az időre, amikor én versenyeztem a McLarenről, akkor kívülről egy igen hűvös csapat volt. Egy roppant egyenesen működő csapat volt, ahova nehéz volt bejutni.”

A finn szerint a korábbi hűvös McLaren Ron Dennis vezetési módszereinek volt köszönhető: „Ez száz százalékig Dennis módszere volt, ahogy vezette a csapatot, és egyszerűen fantasztikusan működött. Manapság azonban változnak az idők és a generációk, másképp gondolkodnak az emberek. És látom, hogy ezt hozta magával Zak Brown a McLarenhez, remek munkát végeztek marketing terén. A rajongók és a partnerek imádják, ők is részei akarnak a McLarennek.”

Hakkinen reméli, hogy a kirakós elemeinek összeállásával – jövőre már a Mercedes erőforrásait használja majd a gárda, míg Lando Norris mellé egy többszörös futamgyőztes, Daniel Ricciardo érkezik csapattársként – újra a régi sikerek útjára léphet az F1 történetének második legsikeresebb alakulata:

„A pilóták rendkívül agresszíven küzdenek egymással, hogy a lehető legjobb eredményt és köridőt érjék el. Technikai szempontból pedig szuperül fejleszt a csapat, tudják, hol állnak, ahogy azt is, hogy jövőre Mercedes-motorokat fognak használni. Egy valamelyest kisebb erőforrás, s a kisebb hűtőcsatornák jobb aerodinamikai teljesítményt fognak eredményezni. Szóval rengeteg apró részlet látszik nagyszerűnek a jövőt illetően. Úgy tűnik, folyamatosan egy irányba haladnak előre, és ismerve Zak Brown energiáját, amivel irányítja a csapatot, tudom, hogy ez a helyes irány.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: