DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Hamilton még mindig morog az idei büntetésein

2020-ban a világbajnok Lewis Hamilton volt a mezőny egyik legtöbbet büntetett versenyzője – a brit négy csapaton belüli vereségéből hármat is azt követően szerzett, hogy megtalálták őt a versenybírók.

Szokatlan fejlemény, hogy a szezon legeredményesebb pilótája legyen a legtöbbet vétkező is, ám Hamilton három emlékezetes esetben is fennakadt a versenybírók hálóján 2020-ban, ennek nyomán pedig még az eltiltást érő 12 büntetőponthoz is közel került – még ha csak néhány órára is.

hamilton_13



Úgy tűnt, Hamiltonnal idén szinte csak önmaga tud kitolni, hiszen futamon mindössze négyszer, az Osztrák Nagydíjon, az Olasz Nagydíjon, az Orosz Nagydíjon és az Abu Dhabi Nagydíjon ért célba csapattársa, Valtteri Bottas mögött, ezekből az első három hétvégén pedig büntetés hátráltatta. A szezonnyitó időmérőjét követően három rajthellyel sorolták hátrébb sárga zászló alatti gyorshajtásért, majd a futam végén még 5 másodperces időhozzáadásban is részesült az Alexander Albonnal való koccanás után. Ősszel Monzában a legsúlyosabb időbüntetést, 10 másodperces stop&gót róttak ki rá, miután a biztonsági okokból lezárt bokszutcába hajtott be. Szocsiban pedig tíz másodperc időbüntetéssel kezdett, miután kétszer sem a kijelölt helyről végezte el a rajtgyakorlatot a futam előtt – itt vonták vissza utólag, a csapat sikeres érvelése nyomán két büntetőpontját, enélkül már tíznél járt volna.

Bár Hamilton végül ezen botlások ellenére is simán behúzta hetedik vb-címét, az esetek után gyakran ellenvéleményt fogalmazott meg a szankciók kapcsán, Szocsiban például arra utalt, hogy így próbálják őt megállítani túl jó eredményei miatt. Bár a brit a szezon zárását követően a Racefansnak nyilatkozva elismerte, hogy bizonyos megjegyzéseit csak a „pillanat hevében” mondta, azért jelezte, hogy továbbra is van benne tüske az esetek kapcsán.

„Szerintem egyre nő a tisztelet és a megértés a versenyzők és a versenybírók között. Továbbra sem gondolom, hogy azok a büntetések szükségesek voltak, de nem az én dolgom eldönteni, hogy mik legyenek a szankciók” – mondta.

„Tanultam az esetekből, és többé nem fognak rajtakapni ilyeneken, ez már biztos. Éberebb és körültekintőbb leszek a továbbiakban. Ettől viszont még sportolóként továbbra is azon leszek majd, hogy megtaláljam a határokat, sőt, hogy találjak még egy kis extrát. Nagyon kicsi a különbség aközött, hogy éppen átlépjük a határt, vagy még pont belül maradunk. Talán volt idén olyan, amikor átléptem, de tanultam belőle és többé nem fog előfordulni.”

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: