DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Bottas: A versenyeken javultam legtöbbet

Bár Valtteri Bottas 2020 során az időmérőkön tudta a legjobban megszorongatni csapattársát, a finn érzése szerint nem a szombati, hanem a vasárnapi tempójában érte el a legnagyobb előrelépést, még ha az eredmények nem is ezt mutatják.

Bottas az idei szezon során öt pole-pozíciót szerzett, öt további alkalommal pedig egy tizeden belül végzett a leggyorsabb időmérős eredményhez viszonyítva. A futamokon ehhez képest általában jóval nagyobb volt a lemaradása Lewis Hamiltonnal szemben: csak egyszer, a szezonzárón tudott előtte célba érni úgy, hogy a britet nem hátráltatta semmilyen büntetés a hétvége során. Ehhez hozzátartozik viszont, hogy a finnt csapattársához képest jóval többször érte utol a balszerencse, defektek és műszaki hibák is visszavetették teljesítményét. Emiatt is gondolja, hogy idei erősségeit nem ott kell keresni, ahol a számok alapján gondolnánk.

bottas_2



„Több alkalommal is rendkívül kis különbségek voltak köztük, olykor az első három helyen is. Komoly időmérős csatákat vívtunk Lewisszal” – kezdte a Racefans kérdésére idei szezonjának elemzését a 31 éves finn. „A versenyeken persze, ahogy a pontok is mutatják, ő volt többször a jobb. De mégsem tudom kijelenteni, hogy az időmérős tempóban javultam volna idén a legtöbbet. Szerintem valójában a versenytempóm az, ami összességében egy kicsit jobb lett idén. Nyilván mindig lehet tovább fejlődni.”

„Persze az eredményeket illetően nem értem el az erre az évre kitűzött céljaimat. De ha a teljes képet nézem, akkor rengeteg pozitívumot leszűrhetek, hiszen nagyon sok mindent megtanultam az autó vezetéséről és önmagamról. Ezeket mind magammal vihetem a következő évre, ahol az előnyömre fordítom és újra megpróbálhatom.”

Bottas végül csak a szezonzárón biztosította be második helyét a világbajnoki tabellán Max Verstappennel szemben, amivel megismételte egy évvel korábbi eredményét, 2017-es harmadik helyével együtt pedig már harmadszor végzett az első három között az év végi összesítésben.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: