DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Új tulajdonos a Mercedesnél, Wolff még évekig marad

A nap első bejelentését nem a Red Bull, hanem a Mercedes tette. A csapat szponzoraként ténykedő Ineos tulajdonossá lépett elő egyharmados részesedéssel, Toto Wolff még három évig csapatfőnök lesz.

A pénteki bejelentés értelmében jelentősen átalakulnak a Mercedes tulajdonviszonyai. A Daimler csökkenti eddigi 60 %-os részesedését 33,3 %-ra, Toto Wolff növeli saját 30 %-át 33,3 %-ra – hozzájuk csatlakozik az Ineos ugyancsak 33,3 %-kal, így három egyenlő rangú tulajdonosa lesz a Mercedes-AMG Petronas F1 Teamnek.

A közlemény kiemeli, a Daimler kisebb tulajdonrésze ellenére a formáció továbbra is a Mercedes-Benz gyári csapata marad, a karosszéria és erőforrás a következő években is a Mercedes nevét viseli. A csapat szorosabbra fűzi kapcsolatát a Mercedes-AMG-vel, a márka nagyteljesítményű részlegével.

Toto Wolff három évvel hosszabbította meg megbízatását csapatfőnökként és vezérigazgatóként. A csapatvezető maga nyilatkozott úgy korábban, hogy már keresi utódját: a stafétabotot azonban a közeli jövőben még nem adja át.



„Örömmel kezdem el ezt az új fejezetet a Mercedes-AMG Petronas F1 Teamnél. Ez a csapat számomra olyan, mint egy család” – kommentálta a bejelentést Toto Wolff. „Számos csúcsponton és mélyponton mentünk át közösen, ezért nem tudom elképzelni, hogy ennél jobb emberekkel dolgozzak együtt ebben a sportban. Nagyon boldog vagyok, hogy együtt lépünk új korszakba. Az Ineos új befektetése azt támasztja alá, hogy a Formula-1-es csapatokban erős üzleti lehetőség rejlik, egyúttal a nehéz év után fontos jelzés a sport önbizalma számára.”

„Továbbra is szilárdan elkötelezettek vagyunk a Formula-1 iránt, a közelgő költségsapka az új tulajdonosi struktúrával pedig még erősebb pozícióba helyez minket a további sikereket illetően” – mondta Olle Kallenius, a Daimler és Mercedes igazgatótanácsi elnöke. „A Mercedes-AMG részleggel még szorosabbra vont, 2021-ben kezdődő együttműködéssel és Toto további vezetésével a Formula-1-es jövő fényes a Mercedes-Benz számára.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: