DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Horner Perezről: Az ész győzött az érzelmek felett

Bár nehéz volt meghozni a döntést, hogy a csapatban kedvelt Alexander Albont kivegyék a jövő évi Red Bull-ülésből, Christian Horner szerint a számok és a logika egyértelműen Sergio Perez leigazolása mellett szóltak.

A bejelentéssel kiadott közleményben még szűkszavúan fogalmazott a Red Bull csapatvezetője az F1 közössége által leginkább várt döntés, Perez leigazolása kapcsán, ám pár órával később bővebben is kifejtette a döntés hátterét, amelynek értelmében a friss futamgyőztes, idén a bajnoki negyedik hellyel eddigi legjobb szezonját produkáló mexikói pilóta 2021-re Max Verstappenhez csatlakozik csapattársként, míg az ülést az elmúlt másfél szezonban őrző, de a házi versenyben rendre alulmaradó Alexander Albon a Milton Keynes-iek teszt- és tartalékpilótája lesz.

perez_4



„Az idei autónk elég kényes volt, bár úgy gondolom, jelentősen tudtunk rajta javítani az év során, különösen annak utolsó harmadában. De az számított, hogy mennyit tudnak belőle kihozni a versenyzők” – idézi Horner szavait az Autosport. „Szerintem Alex és Max között többnyire állandósult a különbség Ausztria és Bahrein második futama között, Abu Dhabiban viszont jó versenye volt. Minden egyéb területen azonban brillírozott: jó versenyző, a csapaton belül pedig igazi úriember. Nagyon rendes srác, aki népszerű a csapattagok között, ez pedig csak tovább nehezítette a döntés meghozatalát. Ám ha megnézzük az adatokat, és az érzelmek helyett a tényekre hagyatkozunk, Sergio a logikus választás.”

„Ha komoly hadjáratot akarunk folytatni bármelyik bajnokságért, akkor létfontosságú, hogy mindkét autó képes legyen egy bizonyos szintet hozni. Erre Abu Dhabi nagyon jó például szolgált” – utalt a szezonzáróra, ahol Albon végig közel haladt a Mercedesekhez, megakadályozva, hogy a csapat kettéossza taktikáját a vezető Verstappen elkapásának reményében. „Szükségünk van erre a fajta következetességre, hogy harcba szállhassunk a Mercedesszel az egyéni és a konstruktőri címért.”

Albon egy mugellói és egy szahíri harmadik helyet tudott felmutatni idei legjobbjaként, főnöke szerint pedig annak ellenére, hogy háttéremberként kevesebb lehetősége lesz bizonyítani fejlődését, a thainak továbbra is van esélye, hogy visszaszerezze ülését a rákövetkező szezonra.

„Hálás a lehetőségért és az egész évben kapott támogatásért, és persze igyekszik mindent megtenni, hogy 2022-re visszakerüljön a versenyzői ülésbe. Fontos szerep hárul rá a felkészülés és a fejlesztések során a gumiteszteken és persze a virtuális térben is. Aztán majd meglátjuk, hogyan alakulnak a körülmények 2022-re a Red Bullon belül és azon kívül” – mondta Horner.

A csapat egyelőre arról nem beszél, hogy Perezzel a jövő éven túl is tervez-e. A mexikói mindenesetre pár hete már meggyőzően beszélt arról, hogy 2022-re rendelkezik egy nagyon jó lehetőséggel egy másik istállóval.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: