DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Áttörés: Zöld üzemanyagot fejlesztett az F1

Teljes mértékben megújuló üzemanyaggal állt elő az F1, ami radikálisan új irányba terelheti az autósportot és az autóipart. Az első adagot már le is szállították a négy motorgyártónak.

Új mérföldkőhöz érkezett a Formula-1 az autósport környezetbarátabbá tételének rögös útján: elkészített egy százszázalékban megújuló alapanyagokból készített bioüzemanyagot. A széria négy motorgyártója, a Mercedes, a Ferrari, a Honda és a Renault már meg is kapta belőle az első adagot, hogy felmérhesse annak tulajdonságait. A fejlesztésnek radikális szerepe lehet az autóiparra, ami az utóbbi évtizedben egyre inkább mostohagyerekként kezeli a klasszikus belső égésű motorokat. Ennek nagy hatása van az autósportra is, amiben szintén egyre inkább háttérbe szorulnak az egyszerű, ám annál nagyobb élményt nyújtó benzinmotorok az elektromos hajtásláncok javára.

 00110005_706



„A Formula-1 régóta az autóipar újgenerációs fejlesztéseinek bemutatására szolgál. Örömmel tölt el minket a fenntartható üzemanyagok terén tapasztalt előrelépés, ami párhuzamban áll a 2030-ra kitűzött szénsemlegességi célunkkal” – idézte a Motorsport Ross Brawnt a bejelentés kapcsán. „Legfőbb feladatvállalásunk, hogy olyan útmutatót nyújtsunk a hibrid erőforrások számára, amelyekkel csökkenthető a károsanyag-kibocsátás, és amely valódi hatást gyakorol az utcai autókra. Hisszük, hogy ezt képesek vagyunk nyújtani a következő generációs motorral, ami egyesíti a hibrid technológiát a fenntartható üzemanyagokkal.”

Az F1 új motorformulája a jelenlegi tervek szerint 2026-ban debütál, miközben a széria 2030-ra teljes mértékben szénsemlegessé válna.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: