DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Hiányos az F1 végleges 2021-es versenynaptára

Rekordot jelentő 23 fordulóval és egy áprilisi kérdőjeles helyszínnel hozták nyilvánosságra a száguldó cirkusz jövő évi végleges menetrendjét az FIA Motorsport VIlágtanács szerdai ülését követően.

 A Formula-1 múlt hónapban hozta nyilvánosságra a 2021-es évre szánt menetrendjének előzetes változatát, amivel nem titkolt célja, hogy a rendkívülien alakult 2020-as szezon után ismét egy megszokottnak mondható kalendárium mentén történjenek a száguldó cirkusz eseményei. December 17-ére virradóra a Motorsport Világtanács ülését követően elkészült ennek végleges változata, amiben így is maradt egy-két kérdőjel.

f1-start-20201



 Az első és utolsó futam helyszíne változatlan: az idény március 21-én kezdődik Ausztráliában, és december 5-én fejeződik be Abu Dhabiban. Új helyszínként került fel a listára a villanyfényes Szaúd-arábiai Nagydíj, ami a tervek szerint az év utolsó előtti helyszíne lesz egy még építés alatt álló dzsiddai komplexumban. A modern F1 számára szintén új állomásként kell megemlíteni a a hollandiai Zandvoortot is, aminek 2020-ra tervezett visszatérése a világjárvány miatt elmaradt. Ennek időpontja átkerült tavaszról kora őszre. Biztosított lett továbbá Brazília sorsa is, miután Interlagos magyar idő szerint szerda este öt évre aláírt a száguldó cirkusszal.

A Magyar Nagydíj a szokásos nyári időszak második felében kapott helyet, így ismét ez lesz a félidei szünet előtti utolsó állomás. A menetrend legsűrűbb időszaka az ezt követő hét hét lesz, amely során hat országba látogat el a száguldó cirkusz. 

Szokatlan, hogy a menetrendet egy kérdőjeles helyszínnel hagyták jóvá. Április 25-én debütálna a már szinte teljesen kész F1-es pályával rendelkező Vietnám, ám ezt a versenyt egy furcsa okból kifolyólag valószínűleg nem rendezik meg. Helyére a hírek szerint Imola, Portimao vagy Mugello ugorhat be, így meghosszabbítva az európai etapot. Spanyolország várhatóan a következő hetekben egy új szerződést köt az F1-gyel, Szaúd-Arábia jóváhagyása pedig a pályán zajló építkezésektől függ.

Mivel az F1 járványügyi intézkedései idén kiválóan teljesítettek, így a sorozat magabiztosan várhatja a soron következő versenyszezont, tudva azt, hogy szinte bárhol képes biztonságosan nagydíjat rendezni.

A 2021-es versenynaptár végleges változata:

Március 21.

Ausztrál Nagydíj

Melbourne

Március 28.

Bahreini Nagydíj

Sakhir

Április 11.

Kínai Nagydíj

Sanghaj

Április 25.

???

???

Május 9.

Spanyol Nagydíj*

Barcelona*

Május 23.

Monacói Nagydíj

Monaco

Június 6.

Azerbajdzsáni Nagydíj

Baku

Június 13.

Kanadai Nagydíj

Montreal

Június 27.

Francia Nagydíj

Le Castellet

Július 4.

Osztrák Nagydíj

Spielberg

Július 18.

Brit Nagydíj

Silverstone

Augusztus 1.

Magyar Nagydíj

Hungaroring

Augusztus 29.

Belga Nagydíj

Spa

Szeptember 5.

Holland Nagydíj

Zandvoort

Szeptember 12.

Olasz Nagydíj

Monza

Szeptember 26.

Orosz Nagydíj

Szocsi

Október 3.

Szingapúri Nagydíj

Szingapúr

Október 10.

Japán Nagydíj

Suzuka

Október 24.

USA Nagydíj

Austin

Október 31.

Mexikóvárosi Nagydíj

Mexikóváros

November 14.

Brazil Nagydíj

Interlagos

November 28.

Szaúd-arábiai Nagydíj**

Dzsidda**

December 5.

Abu Dhabi Nagydíj

Abu Dhabi

*szerződéstől függően

**a pálya homologizációjától függően

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: